”Viestimme ei mennyt perille”, mutta ”odotetaan nyt vielä lopullisia tuloksia” – Vaalien tuloslaskennan kommentointi on yhtä suurta rituaalia

Kliseet kuuluvat erityisesti television vaali-iltaan, mutta me SK:ssa aiomme kertoa muutakin.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kun äänestys tänään päättyy kello 20, julkistetaan ennakkoäänteen tulos. Silloin tiedetään tuloksesta jo puolet, koska tällä kertaa ennakkoon äänesti todennäköisesti varsin tarkkaan joka toinen ääntään ylipäätään käyttäneistä.

Siksi toivonkin, että television vaalilähetyksen kollektiivinen kuorolausunta siitä, että ”nyt kyseessä olivat vasta ennakkoäänet, ei lopullinen tulos” ei kestäisi kovin pitkään, vaan että sekä kokeneet juontajat, asiantuntijat ja tuloksia kommentoivat puoluejohtajat rohkaisisivat mielestä ja kertoisivat, miltä ennakkoäänien tulos vaikuttaa odotuksiin nähden ja millaiseen kokonaispottiin se viittaa.

Näitä kysymyksiä he ovat kuitenkin miettineet kukin roolissaan vuosikausia. Kun laskenta etenee, suomalainen nöyryys pääsee valloilleen erityisesti puoluejohtajien joukossa. ”Odotetaan nyt vielä lopullisia tuloksia”, saattaa joku tyytyä sanomaan vielä siinä vaiheessa, kun äänistä on laskettu aivan valtaosa.

 

Vaadimme rohkeutta peliin siis! SK:n vaalitiimiin tarkoituksena on näyttää esimerkkiä. Arvioimme ja analysoimme somekanavissamme ja tässä blogissa tuloslaskennan tilanteita heti, kun tilanne sallii.

Julkaisemme tuloslaskennan edetessä minielämäkerrat jokaisesta uudesta kansanedustajasta sitä mukaa kuin vaalipiireissä laskenta valmistuu. Vain Helsinki ja Uusimaa kestävät jopa pahimmillaan kello 24:ään saakka, mutta pienemmissä vaalipiireissä valmista alkaa tulla jo kello 21–22.

Ja sitä myötä kuin tulee: esittelemme uudet kansanedustajat kuvien ja tarinoiden kera. Kannattaa seurata tilannetta SK:n verkkosivulta Suomenkuvalehti.fi ja somekanavista etenkin Twitteristä.

Edustajagallerian lisäksi voit lukea verkkosivuiltamme politiikan toimittajien huomioita ja kommentteja vaalivalvojaisista sekä analyysejä, joita he työstävät pitkälle iltaan, tarvittaessa yöhönkin. Illan mittaan analyysejä on tarjolla myös tässä Vaalitarkkailija-blogissa.

Yksi vaali-illan kliseistä, jonka kuulee heikosti menestyneiden suusta on, että ”viestimme ei mennyt perille.”

Siitähän ei läheskään aina ole kyse vaan siitä, että viesti meni kyllä perille, mutta oli niin huono, että ääni jäi saamatta. Mutta tätä et koskaan kuule heikosti pärjänneen ehdokkaan tai puheenjohtajan suusta. Joskus se voisi olla juuri sitä rehellisyyttä, mitä moni arvostaa.

 

Sitten on vielä vaalisää. Sekin suosii aina voittajaa, mutta huonosti pärjänneelle sää on ollut sellainen, että juuri heidän kannattajansa eivät ole lähteneet liikkeelle. Joskus sää on liian hyvä, joskus liian huono, mutta häviäjälle aina väärä.

Viimeksi kuin Sdp oli eduskuntavaaleissa suurin puolue, elettiin vuotta 1999. Helsingissä oli poutaa, asteen verran lämmintä, mutta lumensyvyys melkein puoli metriä.

Siihen aikaan vaalit pidettiin vielä kuukautta nykyistä aikaisemmin eli tämän päivän kauniin keväisen vaalisään vaikutuksesta Sdp:n mahdolliseen nousuun suurimmaksi puolueeksi meillä ei ole luotettavaa ennakkotapausta.