Toimi Kankaanniemi voi ratkaista limuviinojen kohtalon

Perussuomalaisten uusi ryhmäjohtaja lopetti salmiakkikossun myynnin.

alkoholilaki
Teksti
Heikki Vento

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemen valinta perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi saattaa vaikuttaa ratkaisevasti uuden alkoholilain kohtaloon. Kankaanniemi on tunnettu tiukan alkoholipolitiikan kannattaja, joka poistatti 1990-luvulla salmiakkikossun Alkon hyllyiltä.

Alkoholilaki on juuttunut tiukasti hallitukseen. Erityisesti keskustassa ja myös perussuomalaisissa on tultu katumapäälle ja vaadittu lakihankkeen hautaamista.

Ratkaisijoina ovat hallituspuolueiden eduskuntaryhmien neuvottelijat, joiden kokoonpanossa on tapahtunut merkittävä muutos.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho siirtyi ministeriksi ja hänen tilalleen ryhmäjohtajaksi valittiin Kankaanniemi.

Terho kannatti lakia, jollaista kristillisdemokraatti Kankaanniemi olisi vastustanut. Perussuomalainen Kankaanniemi ei ole ottanut suunnitelmaan kantaa.

 

Keskustassa osa kansanedustajista on hypännyt lain vastustajien leiriin.

Ryhmään Olli Rehnin tilalle tullut Pekka Puska on tehnyt hartiavoimin töitä esitystä vastaan. Astelman tekee keskustalle ikäväksi se, että hallituksessa uudistuksesta vastaa peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Kokoomus puolustaa voimakkaasti hallituksen suunnitelmia.

Eduskuntaryhmien neuvottelussa kokoomusta edustavat Outi Mäkelä ja Sinuhe Wallinheimo, keskustaa Timo Kalli ja tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko. Kankaanniemen lisäsi perussuomalaisista mukana on Ritva Elomaa.

Keskustassa viina on omantunnon kysymys.

Alkoholilain löysäämistä on mainostettu osaksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen normien purkuohjelmaa. Hallitus haluaa korottaa vapaasti vähittäiskaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden ylärajan 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Laista poistettaisiin vaatimus, että myytävien juomien pitää olla valmistettu käymisteitse. Muutos vapauttaisi erilaiset long drink -juomat ja limuviinat kauppojen hyllyille.

Eduskuntaryhmien on tarkoitus toukokuun aikana sopia laista.

Vaihtoehtoja on kolme: joko hallitus pitää kiinni aiemmin sovitusta, lain promillerajoja tarkistetaan alaspäin tai koko hanke hylätään.

Hallituksen mahdollisen esityksen kimppuun eduskunta päässee vasta syysistuntokaudella.

Mikäli hallituspuolueet löytävät sovun lain sisällöstä, seuraavaksi on ratkaistava se, saavatko kansanedustajat äänestää vakaumuksensa vai vain hallituksen esityksen puolesta.

Kahtia jakautuneelle keskustalle kelpaisi mainiosti, että edustajat voisivat äänestää vapaasti. Puolueessa suhtautumista viinaan pidetään samanlaisena omantunnon kysymyksenä kuin seksiä tai uskontoa.

Kokoomuksessa on vastustettu ryhmäkurista luopumista. Kokoomuslaiset pelkäävät yrityksen kaatuvan, jos hallituspuolueiden edustajille annetaan lupa äänestää lakiesitystä vastaan.

 

Mutta miten kävi Kankaanniemen tyrmäämälle salmiakkikossulle?

Se tuli uudelleen myyntiin vuonna 1995.