Venäläiset tulevat taas – mutta enää he eivät törsää luksustuotteisiin: Tarjouksia ja kympin lohikeittoa

Ruplan kurssin vahvistuminen on kääntänyt venäläismatkailijoiden määrän kasvuun Kaakkois-Suomessa.

Kaakkois-Suomi
Teksti
Sanna Ihalainen

Lappeenrannan Prisman pihalla seisoo kymmenkunta ”pitkäkilpistä” bussia. Näky ilahduttaa paikallisia kauppiaita, jotka laskevat venäläisiä rekisterikilpiä. Niiden määrä heijastaa taloustilannetta, ja kymmenen bussia enteilee hyvää: venäläiset ovat tulossa takaisin.

Vuosi 2013 oli venäläisten ostosmatkailijoiden kulta-aikaa. Venäläiset kävivät kylpylöissä ja ravintoloissa, ostivat juustoa ja maitoa, veivät kotiin suomalaisia kenkiä ja vaatteita. Parhaina päivinä Prisman pihalla oli monta kymmentä venäläisbussia.

Sitten venäläiset katosivat. Rupla romahti, Kaakkois-Suomen talousvaikeudet syvenivät. Pohjakosketus tapahtui vuoden 2016 helmikuussa, kun yksi euro vastasi 90:tä ruplaa.

Nyt talouden syöksykierre on hidastunut, ja ruplan kurssi on alkanut hiljalleen elpyä. Venäläisiä on taas alkanut näkyä rajakaupunkien katukuvassa.

Yleensä matkailu hiipuu talvea kohti, mutta tänä syksynä venäläisturistien määrä on kasvanut. Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta maahan saapui syyskuussa 190 000 ja lokakuussa 210 000 venäläistä.