Baareissa saa juoda viinaa aamuviiteen – Pysyykö kansakunta tolpillaan?

Uutisanalyysi: Suomalainen viinapää voi oppia vapaammasta alkoholipolitiikasta.

alkoholilaki
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tsiis aivan shaatanan mahtavaa.

Suomen kenties kaikkien aikojen liberaalein ja samalla konservatiivisin Juha Sipilän (kesk) hallitus on saanut kohmelon jälkeen luonnosteltua alkoholilain, joka nyt törkättiin lausuntokierrokselle.

Käytännössä uusi alkoholilaki vapauttaa ennestään tiukkaa alkoholipolitiikkaa merkittävästi, jopa niin merkittävästi, että voisi luulla, että lainsäätäjät ovat nauttineet muutakin kuin kansalaisluottamusta.

Jos esitys hyväksytään, saisivat esimerkiksi kapakat ihan itse päättää aukioloajastaan ja baareissa voisi nautiskella paukkuja jopa aamuviiteen asti.

Mitenkähän tässä käy?

Jos viranomaisilta kysytään, niin huonosti.

Nimittäin alkoholin kulutuksen uskotaan kasvavan. Samalla kansanterveys menee tärviölle, perheväkivalta kasvaa, juoppoputkat täyttyvät, työntekijät pitävät enemmän rokulipäiviä ja muutenkin koko yhteiskuntajärjestys järkkyy, kun kansantalous potee hirveää darraa.

Näin ainakin teoriassa, sillä Suomessa ei ole kokemusta näin vapaasta alkoholipolitiikasta, jota keskperskok-hallitus on nyt kovaa vauhtia luomassa.

Ehkä suomalainen oppii pikkuhiljaa viinipääksi.

Suomalainen ”viinapää” pääseekin testiin, jonka tulos voi olla pahin mahdollinen, ja suomalaiset juovat itsensä ja koko kansakunnan katkaisuhoitoon.

Tulos voi kuitenkin olla myös alkuhuuman jälkeen erittäin myönteinen. Suomalainen viinapää voi oppia pikkuhiljaa viinipääksi, joka osaa ihan itse kontrolloida juomistaan. Holhoamisen vähentäminen voi muun muassa muuttaa koko alkoholikulttuurin. Kulttuuri tässä tapauksessa on opittuja tapoja.

Esimerkiksi tuleville sukupolville humalahakuinen juominen ei välttämättä ole itsetarkoitus, sillä sääntöjä karsimalla juopottelusta tehdään tylsää. Jännäähän on kaikki sellainen, jonka varsinkin viranomainen on kieltänyt.

Suomen viisas nuoriso on antanut jo tällaisesta kehityssuunnasta viitteitä. Nuorten arvomaailmassaan kännääminen ei ole ”se juttu”. Toisaalta tutkimuksissa on todettu, että nuoret aikuiset kuitenkin juovat yhä vähintään saman verran jos eivät enemmänkin kuin heitä edeltäneet sukupolvet.

Tiukemman alkoholipolitiikan tulokset ovat kuitenkin jo vuosikymmenten aikana nähty, eikä juomakulttuurissamme ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, ellei lasketa siirtymistä väkevistä miedompiin.

Sekin on ollut osittain seurausta olut- ja viinitarjonnan lisääntymisestä ja esimerkiksi pienpanimokulttuurin kukoistuksesta.

Hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2017.