Stora Enso sulkee tehtaita - lue uutisen taustat

metsät
Teksti
SK:n toimitus

Tänään Stora Enso ilmoitti sulkevansa lisää tehtaita ja Metso irtisanovansa työntekijöitä. Metsäteollisuuden tulevaisuudesta on keskusteltu jo aiemmin, mutta ilman merkittävää tulosta.

Stora Enson paperitehdas Varkaudessa
Stora Enson Varkauden paperitehtaan kohtalo jäi vielä avoimeksi. Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva


Tänään uutisoitiin, että Stora Enso aikoo sulkea Sunilan sellutehtaan Kotkassa ja Tolkkisten sahan lähellä Porvoota. Varkauden tehtaat suljetaan, jos päällystämättömän hienopaperin kysynnän ja tarjonnan tasapaino ja hinnat eivät parane. Lisäksi Kotkan tehtaiden myynti käynnistetään uudelleen. Muilla sahoilla jatkuvat seisokit.

Leikkaukset vaikuttavat noin 450-1100 työntekijään Suomessa riippuen Varkauden tehtaiden suunnitelmien toteutumisesta ja ilman Kotkan tehtaiden myyntiprosessin mahdollista vaikutusta. Stora Enso perustelee leikkauksia heikolla kysynnällä ja Suomen muuhun Eurooppaan verrattuna korkealla kustannustasolla.

Myös Metso ilmoitti tänään leikkauksista.

Yhtiö aloittaa henkilöstövähennyksiä ja lomautuksia koskevat yt-neuvottelut, jotka koskevat 1400 työntekijää. Neuvotteluiden arvioidaan johtavan noin 120-160 vakituisen työsuhteen päättymiseen. Irtisanomisten lisäksi neuvotellaan lomautuksista, joiden arvioidaan koskevan 90-150 henkilöä.

Metla ennusti keväällä synkeitä näkymiä

Jo keväällä Metsäntutkimuslaitos ennusti, että paperiteollisuuden tuotanto supistuu kolmanneksen vuoteen 2020 mennessä. Metla ennusti paperiteollisuuden tuotannon supistuvan vuoteen 2020 mennessä noin kolmanneksen vuodesta 2007. Se laskisi 14,3 miljoonasta tonnista 9,4 miljoonaan tonniin. Puutuoteteollisuuden tuotanto supistuisi vajaan viidenneksen.

Tuolloin Metsäteollisuus ry:n johtajan Antero Säilän mielestä synkeä ennuste meni äärimmäisyyksiin.

Säilä sanoi keväällä, että arvio voisi toteutua vain, jos teollisuus tai julkinen valta eivät tekisi mitään alan tulevaisuuden eteen.

”En usko, että ennusteen kaltaista voimakasta romahdusta jäätäisiin vain sivusta katselemaan. Se merkitsisi kymmeniätuhansia ihmisiä työttömyysjonoon. Maaseudulla ja monilla pienillä paikkakunnilla vaikutus olisi katastrofaalinen”, hän kuvaili.

Säilä sanoi kuitenkin myös, että valtion tulisi järjestää metsäteollisuudelle nykyistä paremmat mahdollisuudet toimia Suomessa.

”Esimerkiksi energiaverotuksen kautta ei saa asettaa kohtuuttomia kuormia metsäteollisuuden kannettavaksi”, Säilä korosti.

Tänään Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen mainitsi juuri energiaverotuksen yhtenä ongelmana.

Protestit eivät auttaneet 2008

Viime vuonna Suomessa syntyi suuri riita metsäteollisuuden irtisanomisista.

  • Kemijärven massaliike valtasi Stora Enson paikallisen sellutehtaan tehostaakseen vaatimustaan tuotannon jatkamiseksi. Tasavallan presidentti Tarja Halonen kritisoi hallitusta Stora Enson henkilöstövähennyksistä ja oppositio teki välikysymyksen valtion omistajapolitiikasta. Protestit eivät auttaneet: Stora Enso sulki sellutehtaan ja luovutti tilat Arktos Groupille liimapuupalkkien valmistusta varten.
  • Metsäteollisuuden kriisin syitä ovat alan liikakapasiteetti, USA:n kysynnän romahdus, puun ja energian kalleus ja markkinahintojen lasku. Vuoden mittaan hinnat kohentuivat. Saneerausta kiihdytti kuitenkin raaka-ainepulan uhka: puuntuonnin Venäjältä tiedettiin tyssäävän tullien roimaan korotukseen.
  • Syksyllä Stora Enso pysäytti Corenson hylsykartonkikoneen Varkaudessa. UPM sulki Kajaanin paperitehtaan ja Tervasaaren sellutehtaan. Myös M-real sulki ja myi tehtaitaan sekä vähensi väkeään, ja Metsä-Botnia harkitsi Kaskisten tehtaan lopettamista. Pieni kartonginvalmistaja Stromsdal joutui konkurssiin.
  • Tehtaiden ja työvoiman karsinta parantaa yhtiöiden tulosta. Toisaalta taantuman uhka kutisti varsinkin sahatavaran myyntiä ja finanssikriisi vaikeutti viennin rahoitusta.
Lähteet: HS, Yle, SK

Julkaistu 19.8.2009 11:53, päivitetty 19.8.2009 12:52

Lue lisää Eri mieltä! -blogista: Metsäteollisuuden toimijat saatava yhteiseen neuvonpitoon