Ministeriön käsitys muuttui "totaalisesti perjantaina" – vaatii Kulmunilta ja Tekiriltä heti selvitykset ostoista

Katri Kulmunilla ja konsulttiyhtiö Tekirillä on tiistai aikaa selvittää työ- ja elinkeinoministeriölle, mitä palvelut todella pitivät sisällään.

Harri Saukkomaa
Teksti
Jarno Liski

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Työ- ja elinkeinoministeriön henkilöstö- ja hallintojohtaja Heidi Nummela kertoo, että ministeriö on käynnistänyt takaisinperinnän entisen ministerin Katri Kulmunin (kesk) viestintäkonsultoinnista.

Vielä keskiviikkona 3. kesäkuuta ministeriö julkaisi yhdessä valtiovarainministeriön kanssa oikeudellisen arvion, jonka mukaan viestintäyritys Tekiriltä tehtyihin hankintoihin ”ei liity oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä”.

Nummelan mukaan ministeriön käsitys tapahtumista on sittemmin muuttunut. Tämä tapahtui Kulmunin perjantaina pitämän tiedotustilaisuuden myötä. Kertoessaan erostaan Kulmuni viittasi puoluekokouspuheen harjoitteluun.

”Tilannehan muuttui perjantaina 5. kesäkuuta totaalisesti tältä osin. Tähän asti meille on virkamiehille koko ajan sanottu ja vannottu vielä erikseen kysyttäessä, että kaikki tehty työ on liittynyt ministerin tehtäviin”, henkilöstö- ja hallintojohtaja Nummela sanoo.

Ministeriö on antanut Kulmunille ja Harri Saukkomaan Tekir-yritykselle tiistain 9. kesäkuuta aikaa toimittaa selvitys laskutusperusteista eli konsultoinnin ajankohdista ja sisällöstä.

 

Nummelan mukaan ministeriö aikoo periä takaisin kaiken, mikä ei ole liittynyt ministerin tehtäviin. Aiemmin Kulmuni on kertonut itse palauttavansa käytetyt rahat.

”Välittömästi tiedotustilaisuuden jälkeen keskustelin talouspäällikkö Taina Vähimaan kanssa, että heti (tehdään) selvitys ja että nyt ei ole kyse enää vapaaehtoisesta takaisinmaksusta, vaan tältä osin takaisinperintäperusteesta.”

Suomen Kuvalehti paljasti tiistaina 2. kesäkuuta, että Kulmunille oli ostettu poikkeuksellisen paljon viestintäkonsultointia Saukkomaan Tekiriltä. Noin puolessa vuodessa kahteen ministeriöön oli kertynyt laskua noin 56 000 euroa arvonlisäveroineen.

Konsultoinnin ajankohdat herättivät kysymyksiä, sillä ne ajoittuivat sekä keskustan puheenjohtajakisan että Antti Rinteen (sd) pääministerieron aikoihin. Sopimusten mukaan konsultointia sai käyttää vain ministeritehtävien hoitamiseen.

Torstai-iltana 4. kesäkuuta Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen myönsi SK:lle, että joulukuun 3. päivän konsultointi oli liittynyt Kulmunin esiintymiseen A-studiossa keskustan puheenjohtajan roolissa. Kaksi tuntia kestänyt valmennus oli tehty juuri ennen Rinteen eroa käsitellyttä lähetystä.

Tuhansien eurojen lasku tästä konsulttityöstä meni valtiovarainministeriöön, joka hyväksyi laskun, vaikka kulu olikin syntynyt Kulmunin elinkeinoministerin tehtävän aikana.

Kun SK oli uutisoinut Jääskeläisen vahvistuksesta, työ- ja elinkeinoministeriöstä oli oltu häneen yhteydessä, Nummela kertoo.

”Siinä vaiheessa vielä jälleen varmistettiin Jääskeläiseltä, että eihän TEM:in osalta ole vastaavia tapauksia ja vastaus oli, että ei ole.”

Perjantaina 5. kesäkuuta Iltalehti kertoi omista tiedoistaan, joiden mukaan Tekir oli syksyllä 2019 valmentanut Kulmunia nimenomaan puheenjohtajakisassa. Saukkomaa oli myös kuvattu Kulmunin kampanjan avaustilaisuudessa.

 

Myös valtiovarainministeriö aikoo pyytää Kulmunilta ja Tekiriltä selvitystä tämän laskun osalta, kertoo ministeriön hallintojohtaja Juha Majanen.

Kulmuni ilmoitti perjantaina 5. toukokuuta eroavansa ministerin tehtävästä. Lyhyessä eroilmoituksessaan hän ei kertonut konkreettisesti saamansa konsultoinnin sisällöstä lukuunottamatta viittausta puoluekokouspuheeseen.

”Puheharjoituksessa harjoittelin esimerkkinä puoluekokouspuhetilannetta. Sitä ei olisi pitänyt tehdä”, Kulmuni sanoi.

Hänen mukaansa ”juuri tuota puhetta ei olisi pitänyt käyttää”.

Kulmuni myös toisti tiedotustilaisuudessa käsityksensä, että ”tehdyt harjoitukset” ovat olleet hankintasopimuksen mukaisia.

Kulmuni on toistuvasti viitannut julkisuudessa vain esiintymisvalmennukseen. Laskuista kuitenkin selviää, että kyse on ollut suurelta osin vaativasta strategisen viestinnän konsultoinnista.

Helsingin poliisi on kertonut tekevänsä esiselvitystä saamiensa tutkintapyyntöjen pohjalta. Myös oikeuskansleri on saanut useita kanteluita Kulmunin toiminnasta.

 

Juttua korjattu kello 16.48: Iltalehden juttu julkaistiin perjantaina, ei torstaina.