Asemastaan kamppaileva Kulmuni rakensi erikoisen hallintohimmelin

Matti Vanhasesta tehdään valtiovarainministeri. Hallituksesta lähtevä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni aikoo jatkaa viisikossa ja ministeriryhmän johdossa.

hallitus
Teksti
Heikki Vento

Hallituksesta eroava valtiovarainministeri Kari Kulmuni (kesk) taistelee asemastaan puolueen puheenjohtajana. Kulmuni ilmoitti perjantaina 5. kesäkuuta eroavansa ministerin tehtävästä sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti oli paljastanut Kulmunin käyttäneen verovaroista noin 56 000 euroa viestintäkonsultointiin.

Kulmunin tilalle valtiovarainministeriksi nimitetään tiistaina eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, 64. Hän toimi kahden hallituksen pääministerinä 2003–2010.

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä hyväksyivät tänään 8. kesäkuuta Kulmunin erikoisen virityksen. Hän jatkaa hallituksen johtoviisikossa ja keskustan ministeriryhmän puheenjohtajana.

Järjestely tulkittiin heti Kulmunin yritykseksi pelastaa asemansa keskustan puheenjohtajana. Kulmuni perusteli mallia sillä, että viisikossa ovat hallituspuolueiden puheenjohtajat. Selitys on hutera, koska sosiaalidemokraatteja ryhmässä edustaa pääministeri Sanna Marin eikä puoluejohtaja Antti Rinne.

Hallituksen ulkopuolisen puoluejohtajan osallistuminen valtioneuvoston työhön voi aiheuttaa hankaluuksia. Asian käsittelyyn tulee ylimääräinen kiemura, jos kaikki vähänkin tärkeät esitykset pitää muodollisen päätöksenteon lisäksi kierrättää kokouksessa, johon Kulmuni voi osallistua.