Kansanedustaja Niikolta paljastuu lisää vaiettuja yritysyhteyksiä: puhui sähkötupakan puolesta, suunnitteli itse maahantuontia

Niikko pyysi poistamaan yritysyhteytensä eduskunnan tiedoista kesken täysistunnon, jossa hän puhui sähkötupakan sääntelyn kiristämistä vastaan.

Mika Niikko
Teksti
Jarno Liski

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kansanedustaja Mika Niikolta (ps) paljastuu lisää kysymyksiä herättäviä yritysyhteyksiä. 

Niikko näyttää ajaneen yrityksensä asiaa kansanedustajana sekä rahoittaneen vaalikampanjaansa itseään lähellä olevan yhtiön ja yhdistyksen kautta rahalla, jonka alkuperä ei selviä julkisista asiakirjoista. 

Niikko ei suostunut kommentoimaan toimintaansa tätä juttua varten.

Suomen Kuvalehti uutisoi 16. tammikuuta Niikon ja hänen kansanedustajakollegansa Ville Vähämäen (ps) yhteisestä yrityksestä Niikkoa vaaleissa rahoittaneen kiinalaismiehen kanssa. Niikko on matkustanut yhtiöön liittyviin tilaisuuksiin Kiinaan kiinalaisten kustannuksella sekä isännöinyt eduskunnassa yhtiöön liittyviä tilaisuuksia.

Uutisoinnin jälkeen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Niikko vakuutti valiokunnan jäsenille, puolueensa puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle sekä julkisuudessa, ettei hän ole sekoittanut liiketoimiaan luottamustehtäväänsä kansanedustajana. 

”Minulla ei ole missään vaiheessa ollut kaksoisroolia, jossa olisin edistänyt kansanedustajan työssäni omistamieni yritysten etua. Julkisissa ilmoituksissani en ole salannut mitään”, Niikko kertoi tiedotteessaan.

Sekä Niikko että Halla-aho ovat vedonneet eduskunnan sidonnaisuusilmoituksen ohjeeseen, jonka mukaan vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa ilmoituksessa. Niikko ja Vähämäki merkitsivät yhtiöstä molemmat tasan 20 prosenttia.

”Olen ilmoittanut kaikki taloudelliset sidonnaisuuteni ohjeiden mukaisesti eduskunnalle”, Niikko vakuutti viimeksi lauantaina 18. tammikuuta blogissaan.

 

Todellisuudessa Niikko on kansanedustajana omistanut osake-enemmistön ainakin kahdesta yhtiöstä, mutta jättänyt omistuksensa ilmoittamatta useimpina vuosina.

Marraskuussa 2013 hän perusti poikansa kanssa Finnsolid Export Oy:n. Niikko oli tuolloin ensimmäisen kauden kansanedustaja. 

Niikko merkitsi yhtiön osakkeista 94 prosenttia ja hänen poikansa kaksi prosenttia. Mukana oli myös kaksi muuta pienosakasta. Eduskunnalle Niikko ilmoitti osakkuutensa yhtiössä vasta kesäkuussa 2015.

Yhtiölle rekisteröitiin myös aputoiminimi ”Suomen lääkekannabis” ja sen toimialaksi merkittiin lääkkeiden maahantuonti.

Aputoiminimen tarkempi käyttötarkoitus ei käy ilmi kaupparekisterin asiakirjoista. Sen sijaan niistä selviää yhtiön toinen liikeidea.

Lokakuussa 2015 yhtiön hallitus valtuutti pääosakkaansa Mika Niikon neuvottelemaan valtion erityisrahoitusyhtiöltä Finnveralta enintään 100 000 euron rahoitusta sähkötupakkatuotteiden maahantuontia varten. 

Samaan aikaan Suomessa valmisteltiin tupakkalain kokonaisuudistusta. Kun lakiesitystä käsiteltiin seuraavana keväänä, Niikko hyökkäsi sekä blogissaan että eduskuntapuheenvuoroissaan sähkötupakan sääntelyn kiristämisaikeita vastaan. 

Arvoisa puhemies! Toki on niinkin, että sähkösavukkeen käyttö ei välttämättä ole täysin vaaratonta. Silti THL:n mukaan sen käytössä muodostuu vähemmän haitallisia aineita kuin savukkeiden käytössä ja palamisreaktion yhdisteitä ei luonnollisesti ole. Olen ihmetellyt, miksi sähkötupakkaa ajoittain vastustetaan niin voimakkaasti.” 

On syytä kysyä, suojelemmeko tupakkateollisuuden liiketoimia ja tupakan aiheuttamia terveyshaittoja sillä, jos säätelemme sähkötupakointia liian tiukasti”, lähetekeskustelun ensimmäisen puheenvuoron pyytänyt Niikko sanoi täysistunnossa maaliskuussa 2016.

Niikko ei maininnut julkisesti mitään yhtiönsä maahantuontisuunnitelmista. 

Sen sijaan hän poistatti maininnan koko yrityksestä sidonnaisuusilmoitukseltaan kesken kyseisen täysistunnon.

En ole Finnsolid Export oyn kanssa tekemisissä, osakkuuden tai muun suhteen. Se tulisi poistaa…”, Niikko pyysi puheenvuorojensa välissä eduskunnan keskuskansliaan lähettämässään sähköpostissa.

Parikymmentä minuuttia sähköpostin lähettämisen jälkeen Niikko piti seuraavan puolustuspuheensa. 

Kaikkiaan hän käytti sähkötupakan puolustamiseen yhdeksän puheenvuoroa – kolmasosan kaikista puheenvuoroista, joita koko tupakkalain kokonaisuudistuksen lähetekeskustelussa pidettiin.

Päivän päätteeksi Niikko julkaisi blogikirjoituksensa otsikolla ”Tupakkalain uudistus uhkaa sähkötupakkaa eikä suojele lasta”.

Kesken lakipaketin valiokuntakäsittelyn Niikko kutsui kansanedustajia sähkötupakkaa koskevaan seminaariin eduskunnan Kansalaisinfoon. 

Tilaisuuteen 4. huhtikuuta 2016 oli pyydetty puhujiksi niin sähkötupakkayhdistyksen kuin sosiaali- ja terveysministeriön edustajat. 

Me voimme edistää savuttomuutta uudella tupakkalailla. Nyt on siis oikea hetki tulla kuulemaan moninäkökulmainen tietopaketti sähkösavukkeista, jotka varmasti herättävät paljon keskustelua myös tulevaisuudessa”, kutsussa todettiin.

Eduskunnassa myöhemmin hyväksytyssä uudessa tupakkalaissa sähkötupakkaan sovelletaan samoja säädöksiä kuin muihin tupakkatuotteisiin. 

 

Julkisesti ei ole saatavilla tietoa Niikon perustaman Finnsolid Exportin liiketoiminnan laajuudesta tai siitä, saiko se lopulta Finnveralta rahoitusta sähkötupakkahankkeeseensa.

Yhtiö on jättänyt kokonaan toimittamatta tilinpäätökset kaupparekisteriin ensimmäisiltä vuosiltaan, vaikka laki vaatii sitä. Tammikuussa 2017 patentti- ja rekisterihallitus vaati yhtiötä toimittamaan puuttuvat tilinpäätökset kolmen viikon kuluessa.

Yli puoli vuotta myöhemmin yhtiö piti yhtiökokouksen, jossa se luopui Suomen lääkekannabis -aputoiminimestään. Vasta vuoden 2018 marraskuussa yhtiö toimitti vuoden 2017 tilinpäätöksen, ei lainkaan viranomaisen vaatimia vanhempia tilinpäätöksiä. 

Tilinpäätöksen mukaan yhtiöllä ei vuonna 2017 ollut mitään tuloja eikä varoja – ei edes pankkitiliä. Yhtiötä perustettaessa oli kuitenkin päätetty avata pankkitili ja antaa sen käyttöoikeudet Mika Niikolle.

Marraskuussa 2018 yhtiö toimitti kaupparekisteriin myös osakasluettelon, jonka mukaan kaikki yhtiön osakkeet omisti tuolloin Niikon aikuinen poika. Tämän jälkeen tilinpäätöksiä ei ole toimitettu.

Mika Niikko ei suostu kertomaan Suomen Kuvalehdelle, siirsikö hän yhtiön osakkeet pojalleen ja milloin tämä tapahtui. 

Asiakirjoista kuitenkin selviää, että Niikko on osallistunut yhtiön toimintaan myös sähkötupakkalobbauksensa jälkeen.

Hänellä oli Finnsolid Exportin nimenkirjoitusoikeus marraskuuhun 2018 ja hän osallistui myös yhtiökokoukseen 2017.

Niikko ensin siirsi ja lopulta perui aiheesta sovitun haastattelun eikä suostunut kommentoimaan mitenkään yritysten asioita.

Kansanedustaja saa edistää tehtävässään myös henkilökohtaista etuaan, mutta pakollisilla sidonnaisuusilmoituksilla pyritään siihen, että kansanedustajien sidonnaisuudet ovat läpinäkyviä ja äänestäjien arvioitavissa. 

 

Niikolla on toinenkin yritys, Eurosolid Oy, joka on tukenut Niikkoa myös vaaleissa. 

Viime vaalikauden sidonnaisuusilmoituksessaan Niikko on kertonut  olevansa sen hallituksen puheenjohtaja. Sen sijaan hän ei ole ilmoittanut, että on myös yrityksen pääomistaja 80 prosentin osuudella. Eurosolid Oy:n omistus on ollut olemassa ainakin vielä vuonna 2018. 

Vuoden 2014–2015 toimintakertomuksessaan yhtiö ilmoitti tulojensa tulevan rakennustoiminnasta. 

Eurosolid teki muutamien kymmenientuhansien eurojen liikevaihtoa ja oli reilusti tappiollinen. 

Sittemmin toiminta kääntyi papereiden perusteella voitolliseksi ja yhtiö pystyi lyhentämään pääomistajansa Niikon sille antamaa lainaa. Lisäksi Eurosolid tuki Niikkoa kevään 2019 vaaleissa yli 4500 eurolla.

Rahan alkuperä ei selviä tilinpäätöksestä. Kansanedustajaehdokkaan ei myöskään tarvitse rahoitusilmoituksessaan eritellä, mistä yrityksen antama raha on peräisin, vaikka kyse olisi henkilön omasta yrityksestä.

 

Niikon vaalirahoituksesta herää lisää kysymyksiä. 

Ylen MOT-ohjelma kertoi keväällä 2019, kuinka Niikko oli muuttanut kiinalaiselta ystävältään vuonna 2015 saamansa vaalirahan jälkikäteen lainaksi. Näin Niikko oli saanut poistettua kiinalaismiehen nimen vaalirahoitusilmoituksestaan.

Muutos ilmoituksiin tehtiin kesällä 2017 vain viikkoa ennen kuin Niikko, Vähämäki ja kiinalaismies perustivat yhteisen yrityksen.

Vuoden 2019 eduskuntavaalien rahoitusilmoitukseen on puolestaan merkitty Niikon lähipiirin hallitseman yhdistyksen kautta tullut summa, jonka alkuperä ei selviä ilmoitukselta. Asiakirjan mukaan Sanoista tekoihin ry tuki Niikkoa reilulla 3 800 eurolla. 

Lain mukaan rahoituksen lähteet pitää eritellä, mikäli kyse on yksinomaan ehdokkaan tukemista varten perustetusta yhteisöstä.

Näin ei ole toimittu Sanoista tekoihin ry:n tuen osalta, vaikka yhdistyksestä saatavilla oleva tieto viittaa siihen, että kyseessä on Niikon henkilökohtainen tukiyhdistys. 

Yhdistyksen osoite on Niikon vaalipäällikön osoite, sen puheenjohtaja on Niikon vaimo ja rahastonhoitaja Niikon silloinen eduskunta-avustaja. 

Kesällä 2018 perustettu yhdistys onnistui keräämään rahaa jostain, koska se pystyi antamaan Niikolle vaalitukea.

 

Yhdistyksen varainkeruusta tai muusta toiminnasta löytyy niukasti tietoa. Ainoa Suomen Kuvalehden tiedossa oleva varainkeruutilaisuus peruuntui. Näyttää siltä, että tapahtuma oli suunniteltu etenkin kiinalaisille tai Kiinan markkinoista kiinnostuneille yrityksille.

”Kiinan Facebookista” eli Weibo-palvelusta löytyy kiinalaistaustaisen Helsingin perussuomalaisten paikallispoliitikon jakama mainos yhdistyksen järjestämästä vaalitilaisuudesta. 

Niikon järjestämään keskustelutilaisuuteen oli pyydetty puhujiksi kiinalaisella rahoituksella Helsinki–Tallinna-tunnelia suunnitteleva Peter Vesterbacka sekä edustajat Uudenmaan maakuntaliitosta ja Suomen Yrittäjistä. 

Suomeksi ja englanniksi kirjoitetussa mainoksessa Niikko esiintyy kansanedustajana ja eduskunnan Kiina-ystävyyskerhon puheenjohtajana. 

Tilaisuuden aiheena oli ”Yritysten kansainvälistyminen Uudellamaalla”. Tapahtumaan myytiin mainoksen mukaan 350 euron hintaisia lippuja. Tilaisuutta ei lopulta järjestetty.

SK kysyi yhdistyksestä ja tilaisuudesta jo 15. tammikuuta, kun Niikkoa haastateltiin aiempaa uutista varten. 

Tuolloin Niikko sanoi, että Sanoista tekoihin ry:n ei edes pitänyt olla tilaisuuden taustalla. Niikon mukaan tilaisuuden järjestäjä olisi ollut hänen vaalitukiyhdistyksensä. 

Eikö Sanoista tekoihin ry sitten ole vaalitukiyhdistys?

”Ei ole.” 

Mikä yhdistys se on?

”No on se kyllä käytännössä vaalitukiyhdistys siinä mielessä, mutta se on niin kuin poliittisen vaalityön yhdistys.”

Niikko myös sanoi, ettei hän ole ollut järjestämässä mainittua vaalitilaisuutta. 

”Mä en muista, mun täytyy kysyä se, koska mä en sitä ollut järjestämässä lainkaan. Sitä tarjottiin mulle sitä hommaa, mutta sitä ei toteutettu”, hän sanoo.

Tiedossa kuitenkin on, että Niikko kutsui tilaisuuteen puhujia henkilökohtaisesti ja myös ilmoitti itse tilaisuuden peruuntumisesta. 

Koska Niikko ei suostunut vastaamaan uusiin kysymyksiin, epäselväksi jää, mistä yhdistyksessä on ollut kysymys ja miksi siltä saadun tuen alkuperää ei ole eritelty. 

 

Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) ei ole vastannut Suomen Kuvalehden haastattelupyyntöön tai kommentoinut yhteistä yritystään Mika Niikon ja kiinalaismiehen kanssa. 

 

Juttua korjattu kello 19.06: Mika Niikko merkitsi Finnsolid Exportin osakkeista 94 prosenttia, ei 96.

Juttua muokattu 22.1. kello 15.08: Muutettu seminaarikutsua koskevassa kohdassa ”sähkötupakkakauppiaiden yhdistys” muotoon ”sähkötupakkayhdistys”. Yhdistyksen johdossa ja perustajina on ollut henkilöitä, jotka ovat toimineet tai toimivat sähkötupakkaliiketoiminnan piirissä, mutta yhdistys ilmoittaa edustavansa ainoastaan kuluttajia