Puhemies Vanhanen: Edustajan varottava kiitollisuudenvelkaa – Halla-aho vaitelias Niikon Kiina-kytköksistä, epäilee mediaa

Perussuomalaiset kansanedustajat Niikko ja Ville Vähämäki salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä.

eduskunta
Teksti
Mikko Niemelä Heikki Vento

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) korostaa, että kansanedustajien on varottava joutumasta kiitollisuudenvelkaan toimissaan.

Hän ei halunnut arvioida, käsitteleekö eduskunnan puhemiesneuvosto ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) yhteyksiä Kiinaan ja kiinalaisyritykseen.

Suomen Kuvalehti kertoi 16. tammikuuta, että perussuomalaiset kansanedustajat Niikko ja Ville Vähämäki ovat salanneet osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä. Miehet olivat perustamassa yhtiötä kiinalaismiehen kanssa. Aktiivisesti suomalais-kiinalaista yritysyhteistyötä edistänyt Niikko on myös saanut kiinalaismieheltä vaalirahaa.

Vanhanen sanoo, että kansanedustaja ei ole työssään jäävi, ja vienninedistäminen on luvallista toimintaa.

”Se ei tarkoita sitä, etteikö edustajan tulisi olla tarkkana, ettei synny kiitollisuudenvelkaa. Edustajalla on vastuu, että hän toimii asemassaan niin, ettei synny epäselvyyksiä. Tämä koskee erityisesti valiokuntien puheenjohtajia.”