Tyly kopteriselvitys tyrmää haaveet valtion omasta kopteriyhtiöstä – laskelmia yritettiin salata, kritiikkiä johtajan lentolupakirjan ylläpidolle

Selvityshenkilö Jyri Lilja moittii ankarasti tapaa, jolla valtion omien koptereiden hankintaa on yritetty edistää.

Finnhems
Teksti
Jari Hanska

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti syyskuussa asiantuntija Jyri Liljan selvittämään lääkärikopteritoiminnan tulevaisuutta. Selvityshenkilö asetettiin samaan aikaan, kun Suomen Kuvalehti kertoi toiminnan kilpailuttamisesta ja valvonnasta vastanneen Finnhems-yhtiön ongelmista. Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi lehdelle haluavansa käydä toiminnan laajasti läpi.

”Pitää tehdä siivo tähän hommaan”, hän sanoi.

Nyt valmistuneessa selvityksessä puututaan lukuisiin epäkohtiin ja linjataan toiminnan tulevaisuudesta. Merkittävin ehdotus on se, että lääkärikopterit säilytettäisiin kilpailutettuna toimintana.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta ehti syksyllä 2019 linjaamaan, että Finnhems siirrettäisiin sairaanhoitopiireiltä valtion omistukseen. Tavoitteeksi kerrottiin, että valtio hankkisi omat kopterit ja ryhtyisi hoitamaan lentotoimintaa.

Selvityshenkilön mukaan Finnhems tulee kyllä valtiollistaa, mutta itse lentotoiminta tulisi jatkossakin kilpailuttaa. Tällä hetkellä toimintaa pyörittävät Skärgårdshavets Helikoptertjänst (SHT) ja Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA).