Suomen ja Tanskan kehitysministerit: Rauha ja hyvinvointi tulevat yhdessä paketissa

Profiilikuva
kehityspolitiikka
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhdistyneiden kansakuntien vuosituhattavoitteista on saavutettu kolme, ja osa niin kutsutuista hauraista maista ei ole saavuttanut niistä yhtään. Koska vuosituhattavoitteiden saavuttamisen määrävuosi 2015 lähestyy, kaikkialla maailmassa puntaroidaan, millaiselta kehityspolitiikan tulisi näyttää vuoden 2015 jälkeen. Aihetta käsitellään YK:n johtamassa korkean tason konferenssissa Helsingissä keskiviikkona 13. maaliskuuta.

1,5 miljardia ihmistä kärsii epävakaista oloista, konflikteista tai jatkuvasta poliittisesta väkivallasta ja rikollisuudesta muun muassa Afganistanissa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Itä-Timorissa. Monet pelkäävät henkensä puolesta päivittäin, etsivät piilopaikkoja suojautuakseen luodeilta ja pommeilta, suojaavat lapsiaan ja perhettään ja elävät jatkuvassa pelossa ja puutteessa ilman kaikkein perustavimpien ihmisoikeuksien suojaa.

Konfliktit ja epävakaat olot hajottavat kansakuntia, häiritsevät markkinoiden toimintaa, ajavat kansoja pois omilta asuinalueiltaan, tuhoavat kouluja, sairaaloita ja teitä, heikentävät rauhanprosesseja ja estävät naisten osallistumisen. Heikot instituutiot eivät pysty takaamaan oikeutta tai taloudellista kehitystä. Vähäisen varautumis- ja valmiuskykynsä takia hauraat ja konflikteista kärsivät valtiot ovat myös helposti luonnononnettomuuksien armoilla. Hauraissa oloissa on hyvin vaikea keskittyä pitkäaikaisiin kehitystoimiin.

Konfliktit ja epävakaat olot luovat turvattomuutta ja epätasapainoa, pakottavat ihmiset pakenemaan, ja lietsovat terrorismia ja piratismia. Sisällissotien arvioidaan aiheuttavan jopa noin 60 miljardin dollarin kustannukset. Meillä tai konflikteista kärsivillä yhteiskunnilla ei ole varaa maksaa tällaista hintaa.

Vuosituhattavoitteet kannustavat huomattaviin saavutuksiin erityisesti taistelussa köyhyyttä vastaan, mutta niissä olisi pitänyt käsitellä myös hauraiden valtioiden kohtaamia perustavanlaatuisia esteitä köyhyyden voittamiselle. Toistaiseksi vain harvan konfliktista kärsivän tai hauraan valtion odotetaan saavuttavan tavoitteet vuoteen 2015 mennessä. Turvallisuus riippuu kehityksestä eikä kehitystä ole ilman turvallisuutta.

Uskottavan kehityspolitiikan tulee kiinnittää erityistä huomiota hauraiden valtioiden kohtaamiin haasteisiin ja tukea maiden eri lähtökohtiin perustuvia tavoitteita. Vuoden 2015 jälkeistä aikaa koskevien YK:n neuvottelujen täytyy sisällyttää turvallisuus ja epävakaiden olojen vaikutus uusiin kehitystavoitteisiin.

Tämä on myös hauraiden ja konflikteista kärsivien maiden (g7+) ryhmän ja marraskuussa 2011 hyväksytyn Busanin asiakirjan (New Deal for Engagement in Fragile States) viesti. Uusi sopimus sisältää joukon tärkeitä rauhanrakentamiseen ja valtiorakenteiden kehittämiseen liittyviä tavoitteita. Nämä tavoitteet on huomioitava vuoden 2015 jälkeisessä kansainvälisessä kehityspolitiikassa. Meidän on vahvistettava vuoropuhelua hauraiden valtioiden kanssa ja tuettava niiden omaa sitoutumista vauraamman tulevaisuuden luomiseen.

Suomi ja Tanska katsovat, että New Deal -sopimus pitää huomioida vuoden 2015 jälkeistä kehityspolitiikkaa luotaessa. Hyvinvoinnin ja rauhan kannalta on olennaista, että konflikteja ja epävakaita oloja koskevat kysymykset kulkevat käsi kädessä kehityspolitiikan kanssa. Korostamme, että kestävä rauha edellyttää, että oikeusjärjestelmä ja sen antama suoja ulottuvat myös kaikkein haavoittuvimpiin ryhmiin. Meidän täytyy taata myös kaikenlaisen tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan poistaminen ja lasten ja nuorten suojeleminen väkivallalta. Lisäksi tulevassa kehitysagendassa on käsiteltävä katastrofiriskien vähentämistä ja niihin varautumista.

New Deal -sopimuksen todellinen testi on siinä, miten sitä jo nyt soveltavat maat onnistuvat saamaan näkyviä tuloksia tukemalla hauraiden maiden omista lähtökohdista ja omin voimin johdettuja pyrkimyksiä.

Suomen ja Tanskan hallitusten edustajina olemme sitoutuneet tavoittelemaan näitä periaatteita edistäviä tulevia kehitystavoitteita. Rauha ja hyvinvointi tulevat yhdessä paketissa. Meidän täytyy luoda maailma, jossa jokainen yksilö on turvassa ja jossa kunnioitetaan perusihmisoikeuksia – maailma, joka on vapaa pelosta ja puutteesta.

Teksti
Suomen kehitysministeri Heidi Hautala
Tanskan kehitysyhteistyöministeri Christian Friis Bach