Onneksi on seksi!

Profiilikuva
Osmo Kontula
Teksti
Jyrki Jantunen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden tuottaja.

Onneksi on seksi!

Siitä riittää jutunjuurta, vaikka mitään uutta ei olisikaan kerrottavana. Ja ainahan toimittaja voi kysyä lukijoilta, miten suomalainen makaa. Sillä tavalla saa kuin luvan kurkistaa ihmisten makuuhuoneisiin ja ihan peiton alle.

Tulokset on tietysti julkistettava näyttävästi. Ja kun niitä kommentoi seksologi, sosiologi tai joku muu asiantuntija, tirkistely voidaan pukea yhteiskunnallisuuden tekokaapuun.

Totta kai seksi kiinnostaa myös lukijoita – varsinkin naapurin seksi. Asiantuntijan kommentit voi aina jättää vähemmälle huomiolle, sillä kiinnostavinta antia ovat taulukot toisten seksitavoista. Liekö mikään muu grafiikka lehdissä niin luettu puhki kuin prosenttiluvuiksi muutetut lukijoiden seksivastaukset?

Tunnustan, että Aamulehden Asiat-liitteen seksitutkimuksen tulokset tuli luettua tarkkaan (AL 1.8.). Ja senkin myönnän, että juttu ja siinä haastateltu Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula ovat kiusallisen oikeassa: keskivertosuomalaista kiinnostaa, kuinka aktiivista muiden seksielämä oikein on. Aktiivista tuntuu olevan, aika monilla. Valehtelevat mokomat.

Lehti keräsi tietonsa netissä, ja kyselyyn tuli 2 300 vastausta. Juttu jäi kuitenkin yhdentekeväksi – eikä siitä voi syyttää toimittajaa. Suomessakin seksi on arkipäiväistynyt, kun se on tuotu kaikkialle läsnäolevaksi. Seksi on julkista ja kulunutta, ei enää edes julkeaa. Ei ihme, että suomalainen yhdyntä kestää nykyään keskimäärin vain 15 minuuttia.

Myös Suosikki julkaisi oman seksikyselynsä tulokset. Niitä lehti ei analysoinut, onneksi, mutta jatko-otsikossa on ainoa muutosta kuvaava tieto: Tämän vuoden kyselyssä neitsyitä oli 54 %, viime vuonna 58 %. Sekään ei yllätä – ja tuskinpa numeroita on haluttu kertoa nuortenlehden lukijoille ensisijaisesti yllätyksenä.

Seksijuttuihin voi löytää myös tuoreempaa otetta. Tiede-lehdessä näkökulmaa oli haettu evoluutiopsykologiasta ja seksuaaliantropologiasta. Erinomaisessa jutussa Tuula Kinnarinen kertoo, miksi ihmisestä tuli himokas eläin. Kinnarisen juttu taustoittaa hyvin myös seksikyselyjä ja niiden innokkaiden lukijoiden seksuaalisuutta: se on evoluution juonikkain luomus, joka on muokannut ihmisestä ainutlaatuisen.

Seksiin tuskin voi tulevaisuudessa kyllästyä, mutta seksijuttuihin varmasti. Sitä tilannetta varten täytyy miettiä uusia intiimejä aiheita.

Helsingin Sanomat on sellaisen jo löytänyt, kun se kirjoitti pierun olemuksesta (HS 26.7.). Pikkujuttu oli Hesarin omaperäisintä antia aikoihin.