Lukijoilta: Alkoholikuolleisuus on lisääntynyt alkoholilakiuudistuksen jälkeen
Ongelmallisin osa alkoholin kuluttajista on lisännyt käyttöään vuoden 2018 alkoholilakiuudistuksen jälkeen, SK:n lukija kirjoittaa.
Puolen miljardin juomat ja kansanterveys
Kirjoituksessa ”Puolen miljardin juomat” (SK 12/2023) käsiteltiin viinien tuomista ruokakauppoihin lähinnä liiketaloudellisena asiana. Kansanterveyden näkökulma jäi valitettavan vähäiseen osaan.
Vuoden 2018 alkoholilakiuudistuksen jälkeen ei tapahtunut monien etukäteen pelkäämää alkoholin kokonaiskulutuksen lisääntymistä. Kuolinsyytilastojen valmistuttua on kuitenkin selvinnyt, että vuoden 2018 jälkeen sekä alkoholikuolleisuus että sairastuvuus alkoholimaksasairauksiin ovat lisääntyneet merkitsevästi. Ongelmallisin osa kuluttajista on siis lisännyt käyttöään.
Tämä ajallinen yhteys tuskin on sattumaa.
Tutkimusten mukaan alkoholin kulutukseen vaikuttavat vahvimmin hinta, saatavuus ja markkinointi. Suomen Lääkäriliitto on tuoreessa alkoholipoliittisessa julkilausumassaan ottanut kannan, jonka mukaan ruokakaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuus olisi hyödyllistä alentaa takaisin 4,7 prosenttiin tai jopa Ruotsin tapaan 3,5 prosenttiin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan 53 prosenttia väestöstä kannattaa nykyistä alkoholipolitiikkaa, 29 prosenttia kannattaa löysempää politiikkaa ja yhdeksän prosenttia kannattaa tiukempaa politiikkaa.
Sivistynyt yhteiskunta kantaa vastuuta heikoimmistaan.
Antero Helanterä
Lääketieteen lisensiaatti, Lahti