Varma tieto wuhanilaiselta lääkäriltä

Suomen Kuvalehti jakaa kaikki koronavirusta käsittelevät juttunsa ilmaiseksi verkossa. Tarkoitus on edistää oikean informaation leviämistä.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Jarmo Raivio
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Koronavirus on amerikkalaisten/kiinalaisten/latvialaisten/Naton/rokoteyhtiöiden kehittämä bioase, jota vastaan voi suojautua kurlaamalla lämpimällä vedellä, johon on sekoitettu suolaa/sitruunaa/inkivääriä/valkosipulia/kevään ensi kiurun ulostetta.

Tämä on varma tieto, peräisin wuhanilaiselta lääkäriltä.

Tai sitten ei.

Koronavirusepidemia on herättänyt kaikkialla maailmassa ennennäkemättömän tiedonjanon. Perinteiset televisiouutiset keräävät jättiyleisöjä, ja mediatalojen verkkopalvelut tahkoavat katsojaennätyksiä. Ihmiset kaipaavat uutta tietoa koronasta ja uusia näkökulmia tilanteeseen, joka esimerkiksi Suomessa on ennennäkemätön.

Uuden tiedon saamista helpottaa se, että monet verkkomediat jakavat koronavirusta käsittelevät juttunsa ilmaiseksi. Näin toimii myös Suomen Kuvalehti. Tarkoitus on edistää oikean informaation leviämistä mahdollisimman laajalle.

 

Epidemia on herkullinen tilaisuus väärän tiedon levittämiselle. Asiat, jotka tammikuussa olisi ollut helppo kuitata huuhaauutisiksi, ovatkin yhtäkkiä totta: kulkutauti tappaa Italiassa 600 ihmistä päivässä, Suomi sulkee koulut, Espanjassa sotilaat valvovat kaduilla ulkonaliikkumiskieltoa. Valistuneenkin mediankuluttajan on vaikea arvioida, mikä tänään on totta ja mikä sepitettä.

Väärää tietoa harrastepohjalta levittävien lisäksi liikkeellä ovat myös valtiolliset toimijat. Sekä Yhdysvaltain että EU:n viranomaiset ovat raportoineet Venäjän masinoimista disinformaatiokampanjoista, jotka liittyvät koronapandemiaan. Väärää tietoa on levitetty muun muassa viruksen alkuperästä.

Disinformaation levittäjien tavoitteena ei välttämättä ole saada kaikkia suomalaisia kurlaamaan raivokkaasti inkiväärivedellä. Tavoite on hämmentää tilannetta, levittää informaatiosumua, luoda epäluuloja ja syödä virallisen tiedotuslinjan uskottavuutta.

Viranomaiset voivat taistella väärää tietoa vastaan olemalla mahdollisimman avoimia ja johdonmukaisia tiedotuslinjassaan. Johdonmukaisuus ei ole helppoa, kun tilanne muuttuu jatkuvasti. Se, mikä oli viime viikolla sallittua, saattaa jo huomenna olla jyrkästi kiellettyä.

Kansalaisille on syytä kertoa paitsi päätökset myös päätösten perusteet mahdollisimman selkeästi.

 

Tämä on toinen Suomen Kuvalehden numero, joka tehdään hajautetusti etätöinä.

Toimituksen uudenkarheat tilat Pasilassa ovat autiot, journalismia tehdään nyt keittiön pöydän ääressä, olohuoneen nurkassa tai vaikkapa työhuoneeksi määritellyssä saunassa. 1980-luvulla ala-asteen matematiikkaa opetellut vt. päätoimittaja yrittää selvittää ensin itselleen ja sitten ekaluokkalaiselle, mitä tarkoittaa kymmenylitys.

Olot ovat poikkeukselliset, mutta Suomen Kuvalehden tehtävä on entinen: auttaa lukijoita ymmärtämään, mitä maailmassa tapahtuu.