Venäjä keittää koronasoppaa

Kremliä tukeva media levittää koronavirukseen liittyviä huhuja ja valeuutisia. Tavoitteena on lisätä epäluuloa ulkomailla ja aiheuttaa hämmennystä kotimaassa.

covid19
Teksti
Maarit Uber
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Koronaviruksesta, etenkin sen alkuperästä ja leviämisestä, liikkuu Venäjällä hurja määrä huhuja. Huhujen levittämiseen osallistuu myös Kremliä tukeva media niin Venäjällä kuin sen rajojen ulkopuolella. Osa disinformaatiosta on tarkoitettu kotiyleisölle, osa puolestaan suunnataan ulkomaille.

Yhdysvaltain viranomaiset raportoivat Venäjän virusepidemiaan liittyvästä disinformaatiokampanjasta jo helmikuussa.

Lisää vahvistusta saatiin viime viikolla julkisuuteen vuotaneesta EU:n ulkoasiainhallinnon raportista. Siinä on analysoitu lähes 80 venäläistä disinformaatiota koskevaa esimerkkitapausta vajaan kahden kuukauden ajalta. Tapauksia on useista eri Euroopan maista, muun muassa Liettuasta ja Ukrainasta.

Raportissa Venäjää syytetään ihmisten hengillä leikkimisestä. Sen mukaan Venäjän tarkoituksena on kärjistää länsimaailman kohtaamaa terveydenhuollon kriisiä ja romuttaa ihmisten luottamusta kansallisiin terveydenhoitojärjestelmiin.

 

Iso osa valeuutisista ja huhuista liittyy koronaviruksen alkuperään. Yksi Venäjän pääväittämistä on, että virus on luotu laboratoriossa.

Yhden version mukaan kyseessä on Yhdysvalloissa kehitetty kemiallinen ase, joka vapautettiin tarkoituksella Kiinassa. Tarkoituksena olisi ollut heikentää Kiinaa.

Yhdysvaltojen lisäksi viruksen kehittäjäksi on väitetty myös muun muassa Kiinaa, Britanniaa ja Natoa. Sputnik-valeuutissivuston Latviaan suunnattu versio vihjasi, että koronavirus olisi Latvian tekosia.

Koronaviruksen on myös väitetty olevan hedelmättömyyttä aiheuttava biologinen ase ja maailman eliittien keino pyrkiä hirmuvaltaan.

Eräässä tekstissä väitettiin Italian hallituksen lietsovan epidemiaa tarkoituksella saadakseen lisää EU-rahoja.

Myös klassista salaliittoteorioista tuttua materiaalia esiintyy. Väitetään esimerkiksi, että koronaviruksen ja siihen kehitettävän rokotteen varjolla oltaisiin lisäämässä ihmisiin valvontasiruja.

Eräillä venäläissivustoilla virusta on syytetty myös siirtolaisten aiheuttamaksi sekä kokonaan huijaukseksi. Samoin on väitetty Yhdysvaltojen tienneen koronaviruksesta jo syyskuussa, mutta salanneen tiedot.

 

Osa materiaalista on suunnattu selkeästi ulkomaille. Venäjä julkaisee ulkomaiseen käyttöön tarkoitettua propagandaa muun muassa englannin, espanjan, arabian, italian, saksan ja ranskan kielillä.

EU-raportin mukaan erityisesti RT-valeuutismedian espanjankielinen versio on noussut merkittäväksi koronavirusuutisten lähteeksi, sillä sen juttuja jaetaan runsaasti sosiaalisessa mediassa. Sen sijaan venäjänkielinen materiaali ei näytä saaneen Euroopassa merkittävää jalansijaa koronaan liittyvän tiedon lähteenä.

RT:n ja Sputnikin eri versioiden lisäksi disinformaatiota levittää muun muassa englanninkielinen South Front -verkkosivusto.

Venäläiset myös poimivat levitettäväksi ulkomaista materiaalia, joka sopii haluttuun agendaan.

Koronaviruksen osalta sellaista on löytynyt niin Kiinasta, Iranista kuin Yhdysvaltojen äärioikeistonkin piiristä. Ulkomaista disinformaatiota levittämällä venäläismedia pystyy välttämään syytteet virheellisten uutisten keksimisestä.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti 18. maaliskuuta jyrkästi Venäjän ajavan omaa etuaan koronavirusta hyödyntäen. Peskovin mukaan Venäjän toiminnasta ei voida esittää yhtäkään konkreettista esimerkkiä.

 

Suuri osa venäläismedian levittämästä materiaalista on suunnattu kotiyleisölle.

Siinä koronavirus kuvataan usein ulkomaiden aggression muotona. Myös presidentti Putin on jo ehtinyt syyttää ulkomaita väärien tietojen levittämisestä ja paniikin lietsomisesta Venäjällä.

Venäläisuutisten mukaan koronavirus aiheuttaa ongelmia lähinnä Venäjän ulkopuolella. Erityisesti Eurooppa on venäläisten mukaan poikkeuksellisen haavoittuvainen koronaviruksen edessä. Syyksi kerrotaan eurooppalainen demokratia ja vapaudet. Sen sijaan Kiinan on arvioitu selviävän paremmin.

Venäjän omaa toimintaa mediassa kehutaan harvinaisen tehokkaaksi. Toisaalta on myös väitetty, ettei mitään epidemiaa ole, vaan kyse on tavallisesta influenssasta.

Virallisesti Venäjältä on raportoitu tähän mennessä vajaat 450 koronavirustapausta ja yksi virustartunnan aiheuttama kuolema.

Tartuntojen todellista lukumäärää on vaikea arvioida, mutta se lienee korkea kuten muuallakin Euroopassa. Maan viranomaiset suhtautuivat tautiin pitkään vähätellen, ja tilanteen vakavuuteen on herätty vasta viime päivinä.

Uutiset ovat tarkoituksella keskenään ristiriitaisia. Tarkoituksena on saada aikaan hämmennystä. Moni venäläinen onkin pyörällä päästään eikä enää tiedä, mitä ajatella tilanteesta.

Lisää vettä myllyyn on lyönyt muun muassa venäläinen politologi Aleksandr Dugin, jota pidetään putinismin pääideologina.

Dugin on pelotellut ennustamalla, että kansakunnat joutuvat vapaaseen pudotukseen. Hänen mukaansa korona merkitsee ”dollari-imperialismin”, vapaiden markkinoiden ylistyksen, ympäri maailmaa toimivien pörssien ja mediaeliitille nöyristelyn loppua.