Venäjä ja korona: viranomaiset ovat viimein alkaneet myöntää, ettei virallinen tartuntaluku vastaa todellisuutta

Venäjä on sulkenut rajansa ja arvostellut naapurimaa Valko-Venäjää lepsuilusta viruksen hoidossa.
Eurooppa 17.3.2020 15:10
Moskovan metrossa riitti väkeä vielä 10. maaliskuuta.
Moskovan metrossa riitti väkeä vielä 10. maaliskuuta. © Dimitar Dilkoff / AFP / LEHTIKUVA

Venäjällä myös viranomaiset ovat viimein alkaneet myöntää, ettei koronavirustartuntojen virallinen määrä vastaa todellisuutta.

Pietarin alueen terveysviranomainen muistutti, että kaikki sairastuneet eivät edes tiedä tilanteestaan, sillä 80 prosentissa tapauksista sairaus on lievä ja sekoitettavissa flunssaan.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti maanantaina moskovalaiskoulujen sulkeutuvan tulevasta viikonlopusta alkaen kolmeksi viikoksi. Alimmat luokat jatkavat toimintaansa normaalisti.

Moskovassa ulkotapahtumat on kielletty kokonaan ja sisätiloihin saa kokoontua kerralla enintään 50 henkeä. Kaupunki on laittanut tauolle esimerkiksi seniorien kerhot ja kehottaa ikäihmisiä pysymään kotona.

Monessa asiassa edelläkävijänä kunnostautunut Uralin miljoonakaupunki Jekaterinburg ilmoitti maanantaina päätöksestä sulkea sekä koulut että päiväkodit viruksen vuoksi.

Päätöstä kuitenkin muutettiin ylemmältä taholta päiväkotien osalta vielä saman päivän aikana. Tapaus osoittaa, että Venäjälläkin on monenlaisia mielipiteitä koronatilanteen vaarallisuudesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä.

Monessa venäläiskaupungissa yhä useampi yksittäinen koulu on joutunut karanteeniin. Viranomaiset suosittelevat monin paikoin etäopetukseen siirtymistä.

Venäjällä on muistutettu koulujen sulkemiseen liittyen, että kyse ei ole ylimääräisistä lomista eikä kotona olevia lapsia saa päästää esimerkiksi kauppakeskuksiin tai puistoihin.

Myös kokoontumisten osallistujamäärää on rajattu eri puolilla maata.

 

Venäjän viralliset tartuntaluvut ovat yhä hätkähdyttävän pienet.

Maa oli tiistaiaamuun mennessä kertonut vajaasta sadasta koronavirustartunnasta. Kolmasosa uusista tapauksista ilmaantui yhden vuorokauden aikana.

Yli puolet tapauksista on paikannettu Moskovaan. Pietarissa ja sen lähiympäristössä koronavirusdiagnooseja on annettu kymmenkunta. Ensimmäiset parantuneet ovat jo kotiutuneet sairaalasta.

Kuitenkin pelkästään Pietarissa jo kolmatta sataa ihmistä on sairaalahoidossa koronatartuntaepäilyihin liittyen.

 

Vaikka Venäjällä on tähän asti vähätelty epidemian vakavuutta, ovat venäläiset perinteisesti tarkkoja hyvän käsihygienian suhteen. Harva venäläinen esimerkiksi vie normaalioloissakaan päiväkotiin tai kouluun puolikuntoista lasta.

Hygieniaosaaminen lienee neuvostoaikojen peruja. Silloin oli tehtävä itse kaikki mahdollinen oman ja läheisten terveyden varjelemiseksi kun terveydenhoitojärjestelmään ei voinut luottaa. Venäjän julkisen terveydenhuollon kriisi on laajalti tiedossa.

Yli 140 miljoonan asukkaan maassa on myös suhteellisesti vähemmän etätyöhön kykeneviä tietotyöläisiä kuin esimerkiksi Suomessa. Suuri osa venäläisistä joutuu tekemään työnsä jatkossakin fyysisillä työpaikoillaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mummot ja yksityiset lastenhoitajat hoitavat yhä useampaa venäläislasta kotona kun kouluja ja päiväkoteja suljetaan.

Venäjällä yksityinen lastenhoitaja on myös normaalioloissa Suomea tavallisempi käytäntö. Usein hoitajat ovat iäkkäitä naisia eli koronavirustartunnan näkökulmasta riskiryhmään kuuluvia henkilöitä.

Heidän on pakko tehdä töitä, koska eläkkeellä ei tule toimeen. Myös isovanhemmat auttavat Venäjällä lastenhoidossa useammin kuin länsimaissa.

Kun lasten vanhemmat joutuvat käymään normaalisti töissä kodin ulkopuolella, ovat kotiin lasten ja hoitajien riesaksi kantautuvat tartunnat erittäin todennäköisiä.

 

Venäjän johto on ilmoittanut, että maalla ei ole mitään syytä julistaa hätätilaa viruksen takia. Se on kuitenkin rajoittanut merkittävästi liikkumista ulkomailta maahan.

Venäjä on kertonut sulkevansa maahanpääsyn ulkomaalaisilta kokonaan keskiviikosta lähtien. Kielto on voimassa toukokuun alkuun asti.

Kielto ei koske muun muassa diplomaatteja, transitmatkustajia ja Venäjällä vakituisesti asuvia. Yksityishenkilöt saavat matkustaa Venäjälle keskiviikosta lähtien vain lähisukulaisten hautajaisiin.

Venäläiset, jotka palaavat pahimmilta epidemia-alueilta kotimaahan, joutuvat pysyttelemään kahden viikon ajan kotikaranteenissa.

Aiemmin Venäjä kertoi sulkevansa maarajansa Puolaan ja Norjaan. Kiinan vastaisen rajansa Venäjä sulki jo puolitoista kuukautta sitten.

 

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on ilmaissut tyrmistyksensä siitä, että ”kotoisa” Venäjä on sulkenut myös Valko-Venäjän vastaisen rajansa. Lukašenka katsoo maailman tulleen hulluksi koronaviruksen takia. Hän ei ymmärrä  virukseen liittyvää paniikkia.

Lukašenkan mukaan tilanne Valko-Venäjällä on viruksen osalta suhteellisen rauhallinen. Valko-Venäjällä on rekisteröity vajaat 40 koronavirustapausta. Venäjä on arvostellut Valko-Venäjää riittämättömistä toimista viruksen torjunnassa.

Lukašenka kannusti maanantaisessa haastattelussa maanmiehiään paiskomaan töitä maaseudulla ja ajamaan traktoria epidemian voittamiseksi. Valko-Venäjällä alkavat pian kevätkylvöt. Presidentin mukaan traktori ja pellot parantavat jokaisen.

Naapurimaa Ukraina puolestaan suhtautuu koronaviruksen torjuntaan vakavasti. Ukraina on sulkenut maan rajat ulkomaalaisilta aluksi kahdeksi viikoksi.

Liikkuminen paikkakuntien välillä julkisilla liikennevälineillä on kielletty Ukrainassa keskiviikosta lähtien. Kaupungeissa osaa julkisista liikennevälineistä saa jatkossakin käyttää tietyin rajoituksin.