Venäjä torjuu koronavirusta kovilla otteilla – kiinalaisten maahantulo kielletty, iranilaisille ei myönnetä viisumeja

Riskialueilta palaavia uhkaa Moskovassa enimmillään viiden vuoden vankeustuomio, jos he eivät noudata karanteenia.

koronavirus
Teksti
Teppo Tiilikainen

Venäjällä on todettu torstaihin mennessä vain 28 koronatartuntaa. Tapauksia on merkittävästi vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa. Uusia tapauksia ilmoitettiin keskiviikkona kahdeksan – kuusi Moskovassa ja kaksi Moskovan alueella.

”Kaikki todetut tapaukset ovat vierailleet Italiassa kahden viime viikon aikana”, viranomaiset kertoivat.

Venäjä kuitenkin varautuu koronaviruksen leviämiseen kovilla otteilla, sillä taudin pelätään syöksevän maan uuteen vakavaan talouskriisiin.

Kiinalaisten opiskelijoiden ja matkailijoiden maahantulo on kielletty kokonaan. Moskovan viranomaisten mukaan kaikkien Italiasta ja muilta koronaviruksen vaivaamilta riskialueilta palaavien on pysyteltävä kotonaan karanteenissa kaksi viikkoa vankeusrangaistuksen uhalla.

Tuomio vaihtelee yhdestä viiteen vuoteen. Ankarimman rangaistuksen saa, jos taudinkantaja levittää virusta eteenpäin.

Pariisista hiljattain palannut duuman varapuhemies Pjotr Tolstoi kertoi keskiviikkona asettuneensa vapaaehtoiseen karanteeniin. Hän haluaa ilmeisesti näyttää kansalaisille hyvää esimerkkiä, sillä hän vakuutti olevansa täysin terve ja työskentelevänsä kotonaan.

 

Ensimmäiset koronatartunnat havaittiin Venäjällä helmikuun alussa. Pian sen jälkeen kiinalaisten matkailua ryhdyttiin rajoittamaan ja 2 500 maassa olevaa kiinalaista määrättiin karanteeniin. Nyt vastaava määräys koskee myös Etelä-Koreasta, Iranista, Italiasta, Ranskasta, Saksasta ja Espanjasta palaavia.

Päivälehti Kommersant kertoi torstaina, että viranomaiset ovat päättäneet karkottaa maasta noin sata kiinalaista karanteenimääräysten rikkomisen vuoksi. Suurin osa heistä on Moskovassa väliaikaisesti asuvia opiskelijoita.

Suurin osa raja-asemista Venäjän ja Kiinan välisellä 4 200 kilometrin pituisella rajalla on suljettu toistaiseksi.

Venäjä kielsi iranilaisilta maahantulon väliaikaisesti jo helmikuun lopussa. Viime päivinä useita Italiasta, Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta Venäjälle tulevia lentovuoroja on peruttu ja junaliikenne Nizzasta Moskovaan on keskeytetty.

Helsingistä Pietariin kulkevien Allegro-junien matkustajilta on mitattu kuumetta maaliskuun alusta alkaen. Terveysviranomaiset nousevat kyytiin Viipurissa tai Pietarissa ja kulkevat junan läpi mitaten matkustajilta kuumetta kaukomittauslaitteilla.

Jos matkustajalla havaitaan kuumetta, hänet voidaan määrätä Pietariin jatkotutkimuksiin.

 

Viranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia välttämään joukkoliikennettä ja kauppakeskuksia ruuhka-aikoina. Lisäksi pormestari Sergei Sobjanin on kieltänyt suuret joukkokokoukset huhtikuun kymmenenteen päivään saakka.

Kielto koskee kaikkia urheilu- ja kulttuuritapahtumia sekä mielenosoituksia, joihin osallistuisi yli 5 000 ihmistä. Krimin Venäjään liittämisen vuosijuhlaa ei järjestetä lainkaan.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on epäillyt, että kokoontumiskiellon tarkoituksena on estää presidentti Vladimir Putinin  perustuslakiuudistusta vastustavat mielenosoitukset.

Maaliskuun 21. päiväksi suurta, 50 000 ihmisen mielenosoitusta Saharovin valtakadulle suunnitteleva kansalaisliike yrittää nyt saada luvan rajoittamalla osallistujien määrän 4 500 ihmiseen.

”Kutsumme nyt mielenosoitukseen vain 4 500 ihmistä. Kuuletteko? Tarkalleen 4 500, se ei ole mahdotonta, ei yhtään enempää”, tapahtuman järjestäjiin kuuluvan libertaaripuolueen perustaja Mihail Svetov tviittasi.

 

Valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan venäläiset tutkijat ovat kehittäneet uuden koronatestin, joka antaa mittaustuloksen 15 minuutissa. Testi on tarkoitus saada kaupalliseen myyntiin jo ensi syksynä.

Venäjällä on tehty tähän mennessä kymmeniä tuhansia koronatestejä valtiollisen Vector-tutkimuskeskuksen kehittämällä testillä, jota ryhdyttiin jakamaan torstaina myös Valko-Venäjälle, Azerbaidžanin Armeniaan, Uzbekistaniin, Iraniin ja Pohjois-Koreaan. Kasvosuojusten vienti ulkomaille on kielletty, koska ne halutaan säästää omien kansalaisten tarpeisiin.

Pormestari Sobjaninin mukaan Moskovaan aiotaan rakentaa myös kokonaan uusi sairaala koronapotilaita varten.

Venäjän korotilanteeseen perehtynyt presidentinhallinnon keskussairaalan lääkäri Georgi Vitaljevitš vakuuttaa, että tilanne on viranomaisten hallinnassa.

”Havaittujen tapausten lukumäärä viittaa siihen, että epidemia ei ole vielä puhjennut”, hän sanoo.

”On mahdollista, että joudumme ottamaan käyttöön vielä tiukempia ja päättäväisempiä toimenpiteitä, mutta sellaisia päätöksiä on erittäin vaikea tehdä.”