Marinin hallituksen poikkeustoimet ovat osin jopa sodanaikaisia kovempia – Poliittinen riitely sai väistää

Hallitusta todennäköisesti vaaditaan selvittämään vielä sitä, miksi päiväkoteja ei suljettu, vaikka Tanska ja Norja ovat toimineet toisin.

hallitus
Teksti
Tuomo Lappalainen

Tämä maanantai 16. maaliskuuta 2020 jää Suomen historiaan päivänä, jollaista maa ei ole kokenut rauhan aikana koskaan aikaisemmin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti myöhään iltapäivällä hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Suomi on koronavirustilanteen takia poikkeusoloissa ja valmiuslaki otetaan käyttöön.

Käytännössä se tarkoittaa, että suomalaisten arkeen tulee monia rajoituksia, jotka ovat osin jopa tiukempia kuin sota-aikana.

Koulut, ammatilliset oppilaitokset, yliopistot, ammattikorkeakoulut ja kansalaisopistot suljetaan. Yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset kielletään. Valtion ja kuntien museot, teatterit, kirjastot, uimahallit ja muut urheilutilat menevät kiinni. Yli 70-vuotiaat velvoitetaan karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja sisäisen turvallisuuden tehtäviin koulutettuja varaudutaan velvoittamaan töihin, ja kriittisen henkilöstön osalta voidaan poiketa työaika- ja vuosilomalakien määräyksistä.

Rajojen sulkemista aletaan valmistella.

Poikkeustoimet ovat voimassa neljä viikkoa, 13. huhtikuuta asti.

Marin selviytyi uransa toistaiseksi tiukimmasta paikasta hyvin.

Valmiuslain käyttöönottoa koskevaa asetusta ja mahdollisia soveltamisasetuksia käsitellään eduskunnassa tiistaina 17. maaliskuuta. Perustuslakivaliokunta tekee mietinnön, jonka jälkeen eduskunta päättää, saako asetus jäädä voimaan vai onko se kumottava kokonaan tai osittain.

Käytännössä asetuksen läpimeno on varmaa. Oppositiosta on jo jonkin aikaa kiirehditty valmiuslain käyttöönottoa ja syytetty hallitusta vitkuttelusta. Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin johtajat antoivat hallituksen päätöksille heti tukensa.

Hallituksen tiedotustilaisuuden viivästyminen lähes kolmella tunnilla alun perin ilmoitetusta ehti jo synnyttää jonkin verran spekulaatioita siitä, että hallituspuolueiden piirissä olisi erimielisyyksiä siitä, miten koronauhkaan reagoidaan.

Tiedotustilaisuudessa mikään ei kuitenkaan viitannut tällaisten ristiriitojen olemassaoloon. Äänessä ei tosin ollut yhtään vihreiden ministeriä, vaikka monesti pienempiäkin asioita koskevissa tiedotustilaisuuksissa kaikkien hallituspuolueiden edustajat ovat käyttäneet puheenvuoron.

Marin selviytyi uransa toistaiseksi tiukimmasta paikasta hyvin. Marinin vahvuus on monia muita kärkipoliitikkoja parempi tunneäly. Tiedotustilaisuudessa hän pystyi tarjoamaan ikävien uutisten lisäksi myös rauhoittavia sanoja, vakuuttamaan, ettei koko elämän tarvitse mennä uusiksi. Suomalaiset selviävät tästäkin koettelemuksesta yhdessä, Marin viestitti.

 

Todennäköisesti valmiuslain ympärillä käydään vielä poliittista jälkipeliä, kunhan tilanne ensin hieman rauhoittuu.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra ehti jo tuoreeltaan vaatia Twitterissä selvitystä siitä, miksi hallitus oli niin pitkään ”useimpien muiden maiden linjasta poikkeavan informaation ja toimintaohjeiden varassa”.

Todennäköisesti hallitusta vaaditaan selvittämään ainakin sitä, miksi päiväkoteja ei suljettu, vaikka esimerkiksi Tanska ja Norja ovat jo panneet ne kiinni.

Keskustelua syntyy varmasti myös valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) tänään ilmoittamasta viiden miljardin euron rahoituspaketista, jonka hallitus kokoaa epidemian takia.

Muun muassa Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori on jo ehtinyt arvostella sitä alimitoitetuksi. Yritykset puolestaan vaativat sen kylkeen työmarkkinapakettia, joka muun muassa nopeuttaisi lomautuksia ja helpottaisi muutenkin asioista sopimista työpaikoilla.

Työmarkkinajärjestöt julkaisivat aikaisemmin päivällä jo ennen hallituksen ulostuloa kannanoton, jossa ne vakuuttivat pyrkivänsä löytämään yhdessä ratkaisuja koronakriisiin. Käytännössä nämäkin ratkaisut vaatinevat hallitusta kaivamaan vielä jostain lisää rahaa työpaikkojen pelastamiseksi.

Muutettu 17.3. klo 7.20: Lisätty hallituksen päätöksille tukensa antaneiden oppositiopuolueiden luetteloon myös kristillisdemokraatit.