Kimi Räikkösen kuva tuli kalliiksi lehdille - markkinaoikeuden päätös voi ohjata some-kuvien käyttöä

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Formula 1 -kuljettaja Kimi Räikkönen ja hänen puolisonsa Minttu Räikkönen saivat markkinaoikeudessa erävoiton mediasta jo ainakin viisi vuotta kestäneessä taistelussa Instagram-kuviensa käytöstä.

Kimi Räikkösen Instagram-kuvan luvaton käyttö mediasivustoilla tuli kalliiksi Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle, jotka kumpikin tuomittiin maksamaan Räikköselle kuvan käytöstä 5 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 65 000 euroa. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, joten lopullista ratkaisua voidaan joutua odottamaan korkeammasta oikeusasteesta.

Markkinaoikeuden tuomioista uutisoi ensimmäisenä MTV:n uutiset.

Olen kirjoittanut Räikkösten kuvakiistoista aiemmin täällä ja täällä sekä täällä. Nyt kyseessä oli eri kuva ja erilainen käyttötapa. Oikeuden päätös saattaa linjata sitä, miten media voi vastedes käyttää julkkisten some-kuvia julkaisuissaan.

Viisi vuotta sitten Minttu Räikkösen lakimies uhkasi mediaa oikeustoimilla, jos Räikkösen kuvien upottamista (ns. embeddaus) mediasivustoille jatketaan. Uhkauksella ei ollut juuri vaikutusta, sillä tiedotusvälineet vetoavat niin sanottuun Bestwaterin ennakkotapaukseen, jonka perusteella Instagramissa julkaistuja kuvia voisi upottamalla julkaista mediasivustoilla. Tällöin mediasivustolla näkyy täsmälleen sama kuva kuin alkuperäisessä lähteessä, ja myös kuvan alkuperäinen konteksti on nähtävillä.