Vuoden 2015 parhaat elokuvat: Turisti, Mad Max, Inside Out, Late Lammas ja kuusi muuta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuvavuosi 2015 oli verraten oikein hyvä. Siitä kertoo se, että kymmenen parhaan listaa oli vaikea koota – ei siksi ettei kymmentä parasta löytyisi, vaan koska listalta on pakko jättää jotain, mikä sille olisi kuulunut.

Itsekin yllätyin, kun listalle nousi peräti kaksi animaatioelokuvaa.

Järjestykseen en elokuvia tällä kertaa kykene laittamaan. Listalla on tuttuun tapaani vain Suomessa kaupallisen valkokangaslevityksen tämän kalenterivuoden aikana saaneita elokuvia.

Foxcatcher Bennett Millerin intensiivinen draama ja jännityselokuva painijoista ja heidän mielipuolisesta mesenaatistaan taisi mennä monilta kokonaan ohi, Suomessa(kin) katsojamääräkin oli matala. Minulle elokuva olis toisaalta hypnoottinen, toisaalta hyvällä tavalla oman tarinansa outoutta makusteleva, siis vähän itsetietoinen nautinto. Samat sanat Steve Carellin kummajaisroolista.

Turisti Olen varmaankin ydinkohderyhmää elokuvalle, joka purkaa keskiluokkaisen pohjoismaisen perheen kulisseja keskipisteessään suunnilleen ikäiseni isä, jonka paini omakuvansa ja valta-asemansa kanssa muuttuu lumivyöryn jälkeen toisenlaiseksi lumivyöryksi.. Ruben Östlundin viiltävä huumori iski täysillä ja elokuvasta jää sopivasti vähän kelju olo.