Ääniä sodasta voitti Kanava-palkinnon

Syyria-uutisointi keskittyy liikaa ääri-islamisteihin, sanoo tietokirjailija Saana-Maria Jokinen.

kulttuuri
Teksti
Mikko Numminen

Toimittaja Saana-Maria Jokisen teos Ääniä sodasta – Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan (Gaudeamus) on saanut vuoden 2020 Kanava-palkinnon.

Kanava-palkinto jaettiin keskiviikkona 11. marraskuuta Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon yhteydessä.

Valinnan tehnyt Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen luonnehti palkitun kirjan olevan poikkeuksellisen elävää lähihistoriaa.

”Jokinen kuvaa perusteellisesti ja asiantuntevasti sodan yhteiskunnallista taustaa, kansainvälisiä ulottuvuuksia ja tavallisten syyrialaisten kohtaloita kriisin keskellä.”

”Huolellisen taustatyön ja tarkkojen omien havaintojen ansiosta hän kykenee antamaan monipuolisen kuvan tapahtumista, jotka ovat heijastuneet pakolaiskriisinä Suomeenkin”, Lappalainen sanoi.

 

Saana-Maria Jokinen on Lähi-itään erikoistunut vapaa toimittaja, ja hän on valmistunut maisteriksi London School of Economicsista pääaineenaan ihmisoikeudet.

Jokisesta suomalainen raportointi Syyriasta on keskittynyt liikaa ääri-islamisteihin ja sivuuttanut monet muut kauheudet.

”Esimerkiksi kemiallisten aseiden käyttö oli aikaisemmin tabu, mutta Syyriassa siitä tuli tavallista. Tällaiset asiat tekevät maailmasta paljon vaarallisemman ja arvaamattomamman.”

Jokinen haluaisi suomalaisten ymmärtävän paremmin, miksi tänne tuli vuonna 2015 ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. ”Lähi-idän tapahtumat heijastuvat Suomeen monella tavalla. Siksi meidän pitäisi olla paremmin kartalla, mitä siellä tapahtuu.”

Kirjan arvio julkaistiin SK:n numerossa 29/2020. ”Jokinen kytkee monimutkaisen konfliktin ymmärrettävästi maailmanpolitiikan kuvioihin”, Teppo Tiilikainen kirjoittaa arviossaan.

”Teos pohjautuu suurelta osin syyrialaisten oppositioaktivistien haastatteluihin. Jihadistijärjestö Isisin nousu ja Venäjän pommitukset romuttivat oppositiovoimien toiveet paremmasta Syyriasta.”

Saana-Maria Jokisen kirja Ääniä sodasta – Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan.
Saana-Maria Jokisen Kanava-palkittu tietokirja Ääniä sodasta – Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan. © Jarmo Wright

Ehdolla palkinnon saajaksi oli viisi kirjaa: voittajan lisäksi Heikki Aittokosken Onnellisten saari (HS Kirjat), Marko Juntusen Matkalla islamilaisessa Suomessa (Vastapaino), Mikko Majanderin Komplekseja, kilpailua ja kumppanuutta Suomen ja Ruotsin suhteissa (Siltala) ja Leena Malkin Mitä tiedämme terrorismista (Otava).

Toimittaja, tietokirjailija Katri Merikallion ja Suomen historian dosentti, tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiäisen raati valitsi ehdokkaat 25 kustantajan 192 teoksen joukosta.

”Yleiskuva on, että Suomessa tehdään todella hyviä ajankohtaisteoksia”, Pietiäinen kommentoi tarjontaa.