Terrorismin aakkoset

Arvio: Leena Malkki kertaa poliittisen väkivallan historiaa.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Terrorismi yhdistetään yleensä Isisin ja al-Qaidan kaltaisiin liikkeisiin ja erityisesti vuoden 2001 iskuihin Yhdysvalloissa. Terrorismilla on kuitenkin syvät juuret myös Euroopan historiassa.

Ensimmäisenä modernina terroristiryhmänä pidetään venäläistä Narodnaja voljaa eli Kansan tahtoa, joka murhasi tsaari Aleksanteri II:n vuonna 1881. Myös Ranskan presidentti Sadi Carnot, Italian kuningas Umberto I ja Itävalta-Unkarin kruununprinssi Franz Ferdinand saivat surmansa terrori-iskuissa.

Tutkija Leena Malkki kertaa uudessa kirjassaan terrorismin historiaa ja käy läpi alan akateemista tutkimusta. Hän tähdentää, että kysymyksessä on monimuotoinen ilmiö, jolle on vaikea löytää yleispäteviä syitä.

Hänen mukaansa terrorismi ei liity leimallisesti esimerkiksi köyhyyteen tai uskontoon. Terroristit ovat kuitenkin usein idealisteja, ja väkivaltaan päädytään, jos poliittinen järjestelmä ei pysty vastaamaan syviin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Iskuihin liittyy usein viesti, jolle pyritään saamaan mahdollisimman paljon julkisuutta.