Lyhyt jälkimaku

Yksityiskohdat-teosta lukee mielikseen, mutta jälkimaku on lyhyt.

romaani
Teksti
Silvia Hosseini

Kuumehouruinen minäkertoja muistelee elämänsä tärkeitä ihmissuhteita romaanissa Yksityiskohdat. Entiset kumppanit, epävakaa ystävä ja mieleltään sairas äiti ovat kaikki jättäneet jälkensä. Vaikka kertoja on aikoinaan kokenut läheistensä oikut ja ongelmat, ajallinen etäisyys asemoi hänet tarkkailijaksi. Neljän henkilökuvan kautta hän tulee maalanneeksi muotokuvaa myös itsestään.

Kertoja ei identifioidu vaikeiden ihmissuhteiden uhriksi vaan osoittaa tunteilematta, miten erilaiset kohtaamiset muokkaavat minäkuvaa ja persoonallisuutta: ”Eihän minuus mitään muuta olekaan, tai niin kutsuttu ’minuus’, kuin se mitä jää jäljelle muista.

Romaanin nimen mukaisesti ruotsalaiskirjailija Ia Genberg tarkentaa yksityiskohtiin. Ensimmäinen osa, ”Johanna”, kuvaa yhteiskuntaluokkien hankausta. Kun vauras kumppani Johanna hemmottelee kalliilla lahjoilla, kertoja tiedostaa rahattomuutensa ja hyvän maun puutteensa: ”Se oli eräänlaista anteliaisuutta, joka ei maksanut hänelle mitään mutta hän tiesi etten itse koskaan pystyisi samaan, mikä antoi hänelle salaisen yliotteen.

Toinen osa kertoo mukautumisesta epätasapainoisen ystävän kaoottiseen elämään ja kolmas hullaantumisesta häröilyjazz-yhtyeen karismaattiseen keulakuvaan. Siinä missä suhteet Johannaan ja Nikiin perustuvat älylliseen vetovoimaan, Alejandron tapauksessa kyse on fyysisestä intohimosta ja eroottis-esteettisestä hullaannuksesta. Kun Alejandro nostaa kätensä kietoakseen hiuksensa kiinni, kertoja värisee kuin järkyttyen siitä, että kädet ylipäänsä ovat olemassa: ”Ne olivat hänen kätensä ja seurasivat aivojen käskyjä, ja hän eli ja kulki kaupungilla niin kuin minäkin, mutta jossain muualla, kadulla tai kotonaan kylpyhuoneessa, hän kerta kaikkiaan oli olemassa.

Genberg luo henkilökuvia taitavasti. Etenkin viimeinen kertomus raiskauksen traumatisoimasta Birgitte-äidistä on epäsentimentaalisuudessaan vaikuttava. Tyylillisesti teksti on silti jotensakin haaleaa, ja kankeisiin ketjuvirkkeisiin tottuminen vie aikansa. Jaana Nikulan suomennos on sujuva, mutta relatiivipronominivirheet ja muutamat muut kömmähdykset ovat jääneet kustannustoimittajalta huomaamatta.

Jotkut ovat sellaisia”, bändikaveri lohduttaa Alejandron hylkäämää kertojaa, ”he vain käväisevät toisten elämässä.” Sama tunne tulee Yksityiskohdista. Sitä lukee mielikseen, mutta jälkimaku on lyhyt.

Ia Genberg: Yksityiskohdat. Suom. Jaana Nikula. 159 s. Johnny Kniga, 2023.