Synkkyyttä ­vastaan

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Lokikirja on onnistunut valinta tämän kirjan nimeksi.

Kertoja seilaa maailmalla: Madridissa, Etelä-Afrikassa, Irakissa, Afganistanissakin, ja tietysti kotimaassaan, erityisesti Helsingissä. Hän kuuntelee ihmisten tarinoita rakkaudesta ja kirjaa niitä ylös keskusteluina. Ollaan kaduilla, kotijuhlissa, baareissa, kirjallisuustapahtumissa, kirjojen sivuilla. Menneisyydessä piipahdetaan pohtimassa äidin elämää ja omaa nuoruutta.

Rakkauksien lokikirjassa dokumenttiohjaajana ja toimittajana työskentelevän Elina Hirvosen (s. 1975) dokumentaristipuoli yhdistyy kaunokirjailijan työhön. Hirvosen mukaan teos pohjautuu todellisiin keskusteluihin, jotka hän on kirjannut kaunokirjallisuuden ehdoilla.

Lokikirjaan kirjataan myös olosuhteet, ja tässä kirjassa taustana on viime vuosien katastrofaalisia uutisia. Koronan tuoma sulku lisää yksinäisyyttä ja korostaa ihmissuhteiden olemassaoloa tai puuttumista. Afganistanin vajoaminen Talebanin hallintaan aiheuttaa hätää siellä olevien puolesta. Miten naisen ja miehen välinen rakkaus voi toteutua Irakissa, kun yhteiskunta pitää heidän maailmansa niin erillisinä?

Rakkautta koskevissa keskusteluissa kyse ei ole vain romanttisista parisuhteista vaan kaikista mahdollisista rakkauden muodoista hoitokoirista huolehtimisesta ystävien väliseen rakkauteen ja taianomaisiin hetkiin uusien tuttujen kesken, vaikka Kapkaupungin yössä.

Varsinaista juonta lokikirjassa ei ole, mutta Hirvonen on onnistunut luomaan jännitteen hyvän ja pahan välisen taistelun varaan. Kertoja kamppailee masennusta vastaan. Koko ajan taustalla on käynnissä suuri tuho, ilmastonmuutos. Lokikirjaan kirjataan ennätyskuumia kesiä, kuivuutta ja rankkasateita. Hyvää edustavat rakkaus ja toisista huolehtiminen – vaikka eivät rakkaustarinatkaan ole vain kaunista onnea. Niissä on myös melankoliaa, surua, huolta ja toteutumattomia unelmia.

Silti jo huomion kiinnittäminen rakastamiseen ja huolehtimiseen on keino selviytyä synkkien uutisten ja olosuhteiden keskellä. Tämä kamppailu surun ja ilon, rakastamisen valon ja synkkyyden välillä tuntuu kirjan jokaisessa luvussa.

Hirvonen kirjoittaa ihmisistä kauniisti ja koskettavasti, jokaista suuresti arvostaen. Kerronta on dokumentoivan asiallista, mutta sitä kaunistavat merkityksellisyyden tunne, lämpö ja läsnäolo. Rakkauksien lokikirja on painavasta maailmastaan huolimatta keveyttä ja iloa. 

Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja. 227 s. WSOY, 2023.