Ilman maskia lääkäriin

Vantaan kaupunki kielsi terveysasemien henkilökuntaa antamasta kasvomaskeja asiakkaille. "Verorahoilla pitää saada mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman monelle", selittää terveyspalvelujen johtaja Piia Vuorela.

suoraan sanoen
Teksti
Essi Lehto

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Vantaa on kieltänyt terveysasemia antamasta asiak­kaille kasvomaskeja, jos heillä ei ole omaa tullessaan. Miksi, Vantaan terveyspalvelujen johtaja Piia Vuorela?

”Meillä on erillinen infektioterveysasema, kansankielellä korona-asema, jonne ohjaamme kaikki hengitystieoireiset. Siellä annamme maskin, jos asiakkaalla ei sellaista ole. Muissa palveluissa kannustamme ihmisiä tulemaan oman maskin kanssa vastaanotolle.”

 

Eli jos tulee ilman maskia, sellaista ei saa?

”Näin se on. Tämä on tällä hetkellä ohjeistuksemme. Kunta jakaa maskeja vähävaraisille siihen tarkoitetuissa jakelupisteissä ja hengitystieoireisille infektioterveysasemalla. Kovasti toivomme, että kuntalaiset kantavat vastuunsa ja ilmoittavat rehellisesti hengitystieoireista.”

 

Onko syynä se, että maskit maksavat?

”Totta kai kustannukset ovat yksi syy. Verorahoilla pitää saada mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman monelle ja saada mahdollisimman hyvin ehkäistyä tartuntoja.”

 

Eikö maskien jakaminen kaikilla terveysasemilla olisi hyvä keino ehkäistä tartuntoja?

”Kyllä näinkin voisi menetellä, mutta on tärkeämpää, että asiakkaat jatkavat sinne, mihin hengitystieoireisten hoito on keskitetty. Jos asemalle ilmaantuu asiakas, joka kertoo potevansa hengitystieoireita, kontakti pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä. Hänet ohjataan saman tien Martinlaakson infektioterveysasemalle.”

 

Koronavirustauti voi olla oireeton. 

”Melkein kaikki toimintamme on siirretty ajanvarauksella tapahtuvaksi. Näin pyrimme minimoimaan riskin, että tiloissa olisi paljon ihmisiä samaan aikaan. On totta, että oireetonkin voi tartuttaa. Valtiohan suosittelee, että käytettäisiin maskeja, kun liikkuu paikoissa, joissa tulee oleskeltua samassa sisäilmassa, kuten julkisissa liikennevälineissä.”

 

Henkilökunta on kuitenkin saattanut antaa asiakkaille maskeja. Valvotteko kieltoa jotenkin?

”Voi olla yksittäisiä tilanteita, joissa jokainen voi käyttää harkintaansa. Varmasti henkilöstöllä on eri mielipiteitä, mikä on hyväkin, koska meillä on fiksua ja ajattelevaa henkilöstöä.”

Sairaanhoitaja antoi potilaille salaa maskeja – Vantaa syytti SK:n uutista virheelliseksi, nyt myöntää ”vähän hävettävän jutun”