Valtava määrä New Yorkin pelastuslaitoksen työntekijöitä sairastui koronakeväänä – riski jopa 15-kertainen muihin verrattuna

Palomiehet ja ensihoidon työntekijät ovat pandemiassa suuressa vaarassa, kertoo New Yorkin kevään koronakurimuksesta tehty tutkimus.

ensihoito
Teksti
Lassi Lapintie

Pandemian raskaimpia puolia on ollut se, että suurimpaan vaaraan itsensä ovat asettaneet juuri pelastustyöntekijät ja terveydenhuollon ammattilaiset, joita eniten tarvitaan koronaviruksen vastaisessa kamppailussa. New Yorkin kevään koronakurimuksessa tämä nähtiin kouriintuvasti, kertoo tuore tutkimus.

Kaupungin pelastuslaitokselle (FDNY) työskennelleiden palomiesten ja ensiavun työntekijöiden riski sairastua ensimmäisessä aallossa oli peräti 15-kertainen muihin verrattuna.

Tutkimus kattoi New Yorkin pelastuslaitoksen yli 10 700 palomiestä ja 3 500 terveydenhuollon työntekijää, joukossa muun muassa ensihoitajat.

Maaliskuun alun ja toukokuun lopun välillä New Yorkin pelastuslaitoksen työntekijöistä sairastui yli 5 100 ihmistä, eli yli kolmasosa koko henkilökunnasta. Koko kaupungin väestöstä samalla ajanjaksolla todettiin sairastuneen noin 2,4 prosenttia.