Välimeren ruokavalio suojaa muistisairauksilta
Muistisairaiden liikunnallista kuntoutusta Palvelukeskus Kotikalliossa Helsingissä 7. syyskuuta 2011. Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva.
“Muistisairaudet yleistyvät nopeasti, sillä sairaus koskettaa ikääntyvää väestöä”, sanoo Tiia Ngandu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
“Jos sairastumista saadaan lykätyksi viidelläkin vuodella, sairaiden määrä vähenee radikaalisti. Vaikutukset ovat suuret sekä inhimillisesti että taloudellisesti.”
Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti. Taudille tyypilliset muutokset aivoissa alkavat kehittyä Ngandun mukaan tavallisesti 50 vuoden korvilla, jopa 20-30 vuotta ennen oireiden ilmaantumista.
Tutkimusten mukaan oikeilla elintavoilla sairastumista voidaan kuitenkin viivyttää, ja parhaassa tapauksessa muistisairauksilta voidaan välttyä jopa kokonaan. Elämänasenne, liikunta ja oikea ruokavalio vaikuttavat suoraan aivojen toimintaan.
“Liikunta lisää aivojen tilavuutta, ja ravintorasvojen koostumus puolestaan vaikuttaa hermosolujen toimintaan. Myös aktiivinen elämänasenne vaikuttaa aivoihin: älyllisesti, sosiaalisesti ja fyysisesti aktiiviset ihmiset sairastuvat harvemmin”, sanoo Ngandu.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloitti vuonna 2009 FINGER -tutkimusprojektin, jossa pyritään vaikuttamaan kaikkiin keskeisiin muistisairauksien riskitekijöihin samanaikaisesti. Muistisairausriskiä yritetään pienentää ravitsemusneuvonnan, liikunnan, muistiharjoittelun, sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin puuttumalla. Ravinnon lisäksi tarkastellaan liikunnan, kognitiivisen harjoittelun, sydän ja verisuonitautien riskitekijöiden vaikutusta.
Muistisairauksien juuret ovat Ngandun mukaan osin perimässä. Muistisairaudelle altistavaa geeniä kantaa 25-30 prosenttia väestöstä. Kaikki alttiusgeeniä kantavat ihmiset eivät kuitenkaan sairastu.
Harva kiinnittää huomiota aivoterveyteen
Aivoterveys on sitä, että muisti- ja tiedonkäsittelytaidot toimivat hyvin. Tilapäiset muistioireet tai esimerkiksi nimimuistin heikkeneminen eivät vielä merkitse muistisairautta. Tilapäiset oireet voivat liittyä esimerkiksi työstressiin tai runsaaseen alkoholin käyttöön.
Yleensä ihmiset panostavat terveellisiin elämäntapoihin välttyäkseen ylipainolta tai elämäntapoihin liittyviltä sairauksilta kuten diabetekselta tai sydän- ja verisuonitaudeilta. Harva kuitenkaan kiinnittää huomiota omaan aivoterveyteensä.
Aivoterveydestä on puhuttu julkisuudessa melko vähän. Tiia Ngandun mukaan tietoa aivojen toiminnasta ja muistisairauksien mekanismeista ei ole vielä ollut pitkään saatavilla, sillä muistisairauksien riskitekijöiden lääketieteellinen tutkimus on vasta nuorta. Havainnoivien tutkimusten perusteella voidaan kuitenkin väittää, että ravinnon merkitys on suuri.
Suomalaisessa CAIDE-tutkimuksessa huomattiin, että runsas tyydyttyneen rasvojen käyttö lisäsi muistisairausriskiä. Sairaudelta suojaavia ravintotekijöitä olivat muun muassa monityydyttymättömien rasvahappojen saanti sekä kalan säännöllinen syöminen, kertoo elintarviketieteiden maisteri Satu Jyväkorpi Suomin muistiasiantuntijoista. Myös kohtuullinen kahvin juonti keski-iässä suojasi sairastumiselta vanhempana.
Monissa tutkimuksissa perinteisen välimeren ruokavalion on huomattu suojaavan muistisairauksilta. Ruokavalio sisältää hyvälaatuisia rasvoja, kalaa, runsaasti erilaisia kasviksia, pähkinöitä sekä täysjyväviljatuotteita.
Suomalaisen suuhun sopii itämerellinen versio, jossa suositaan lähialueiden kasviksia, juureksia ja marjoja. Myös vaalea liha kuuluu aivoterveelliseen ruokavalioon. Tällainen ravinto sisältää riittävästi myös antioksidantteja sekä hermosolujen toiminnalle tärkeää B12-vitamiinia.
Muistiliiton Syö muistisi hyväksi -seminaari järjestettiin 19. syyskuuta Helsingissä Café Aschan Jugendissa.
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normaali taulukko”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}