Valko-Venäjän ensimmäinen presidentti Stanislau Šuškevitš: "Eristäkää Lukašenka!"

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valko-Venäjän ensimmäinen presidentti Stanislau Šuškevitš toivoo, että EU eristäisi Aljaksandr Lukašenkan viisumikiellolla, mutta helpottaisi samalla tavallisten valkovenäläisten matkustelua Euroopassa.

Valko-Venäjä
Stanislau Šuškevitš esittelee kuvakirjaa Valko-Venäjän ensimmäisestä parlamentista, jossa Aljaksandr Lukašenka kuului samaan ryhmään sittemmin murhatun Viktor Gontsarin ja KGB:n vankilassa viruvan Anatol Labiedźkan kanssa. Kuva Hannu Lindroos.

Stanislau Šuškevitš, 76, ei pelkää, vaikka Lukašenkan hallinto on uhannut häntäkin kostotoimilla. Hän on itsenäisen Valko-Venäjän ensimmäinen valtionpäämies – hän hajotti Neuvostoliiton joulukuussa 1991 yhdessä Boris Jeltsinin ja Ukrainan silloisen johtajan Leonid Kravtšukin kanssa.

“Minä en ole pelännyt vuosikausiin mitään”, Šuškevitš sanoo.

“Yhdysvallat järjesti minut turvaan 1990-luvun lopulla, kun henkeäni uhattiin, mutta sittemmin olen saanut olla rauhassa.”

Tapaamme Šuškevitšin kotonaan Minskin keskustan tuntumassa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Hän on nykyisin eläkeläinen, mutta hän kiertää maailmaa luennoimassa kotimaansa ja koko entisen Neuvostoliiton alueen tilanteesta. Šuškevitš on siviiliammatiltaan ydinfysiikan professori.

“Elän luentopalkkioilla, sillä en saa edes normaalia eläkettä”, hän sanoo. “Lukašenka kostaa maksamalla minulle alle yhden euron suuruista kuukausieläkettä”, Šuškevitš sanoo ja kaivaa eläkeotteen laatikosta todisteeksi.

Šuškevitš on murheissaan kotimaansa kohtalosta. Neuvostoliiton hajotessa hän haaveili demokraattisesta Valko-Venäjästä, joka vaurastuu markkinataloudessa. Mutta tilalle tuli raaka diktatuuri ja valtiojohtoinen komentotalous.

“Valko-Venäjä on kuin Neuvostoliitto pienoiskoossa”, Šuškevitš hymähtää.

“Myös muut entiset neuvostotasavallat ovat kehittyneet huonoon suuntaan, Baltian maita lukuunottamatta. Itsenäisten valtioiden yhteisöstä on tullut itsenäisten diktatuurien yhteisö.”

“Pelkään pahoin, että diktatuurit ovat yleistymässä muuallakin maailmassa. Mutta meidän diktatuurimme on kyllä kaikkein tyhmin.”

“Nuorille pääsy Eurooppaan”

Šuškevitš toivoo, että EU:n ulkoministerit tekisivät viisaita päätöksiä, kun he kokoontuvat tammikuun lopussa Brysseliin keskustelemaan Valko-Venäjän tilanteesta.

EU:n keinot ovat vähissä. Se pidättäytyy todennäköisesti kaikenlaisesta kanssakäymisestä Lukašenkan hallinnon kanssa ja tekee samanlaisen päätöksen kuin 2006 vaalien jälkeen, jolloin 35 Lukašenkan hallinnon korkeinta jäsentä pantiin viisumikieltoon. Yhdysvallat valmistelee vastaavanlaisia pakotteita.

“Lukašenka pitää eristää. Mutta EU:n pitäisi samalla poistaa viisumit tavallisilta valkovenäläisiltä, jotta Valko-Venäjä voisi kehittyä”, Šuškevitš sanoo.

“Varsinkin nuorten pitäisi saada matkustaa vapaasti, että he näkisivät, kuinka Euroopassa eletään. Nyt heille syötetään kaikenlaisia valheita ja propagandaa.”

EU epäonnistui

Joulukuun vaalien alla EU yritti kohentaa suhteitaan Lukašenkaan. Taloudellista yhteistyötä pyrittiin lisäämään monenlaisilla hankkeilla. Lisäksi EU lupasi tukea Valko-Venäjää kolmella miljardilla eurolla, jos vaalit sujuvat rehellisesti.

Taka-ajatuksena oli houkutella Valko-Venäjä irrottautumaan Venäjän vaikutuspiiristä ja lähentymään muuta Eurooppaa.

Suunnitelma epäonnistui kuitenkin surkeasti. Lukašenka näytti vaalien jälkeen todellisen luonteensa. Hän ilmoitti voittaneensa vaalit lähes 80 prosentin ääniosuudella ja komensi Omonin joukot opposition kimppuun.

Kilvin ja patukoin aseistautuneet erikoisjoukot pahoinpitelivät mielenosoittajia raa’asti. Silminnäkijöiden mukaan he hakkasivat ihmisten sukupuolielimiä ja katkoivat heidän käsiään. Lähes 700 mielenosoittajaa pidätettiin, heidän joukossaan oli useita presidenttiehdokkaita.

KGB:n sellissä viruu edelleen 32 ihmistä, joista viisi oli ehdokkaina vaaleissa. He saattavat saada 5-15 vuoden vankilatuomiot “väkivaltaisten mielenosoitusten lietsomisesta”.

“Lähettäkää Lukašenkalle kirjeitä ja postikortteja”

Šuškevitš on tuntenut Lukašenkan pitkään. Hän kertoo varoittaneensa EU-maiden johtajia luottamasta tähän jo kauan sitten, mutta häntä ei kuunneltu.

“Lukašenkaa ei voi opettaa ihmisten tavoille. Se ei kerta kaikkiaan onnistu.”

Myös vuoden 2006 vaaleissa presidenttiehdokkaana ollut oppositiojohtaja Aljaksandr Milinkevitš, 62, vaatii EU:ta jäädyttämään suhteensa Valko-Venäjään ihmisoikeusrikkomusten takia.

Hän vetosi EU-maiden päättäjiin pari viikkoa sitten Brysselissä osallistuessaan Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan ylimääräiseen istuntoon. Myös Šuškevitš osallistui kokoukseen.

Minskiläiset ihmisoikeusaktivistit toivovat, että suomalaiset ja muut eurooppalaiset käynnistäisivät kirjekampanjan Valko-Venäjän poliittisten vankien vapauttamiseksi.

“Lähettäkää Lukašenkalle kirjeitä ja postikortteja. Se tehoaa, jos niitä tulee miljoonia”, Valko-Venäjän Helsinki-komiteaan kuuluva Tatsiana Pratsko uskoo.

(Pratskon mukaan kirjeiden pitäisi mennä perille osoitteella: The President of Belarus Aljaksandr Lukašenka, Minsk, Belarus.)

Hänen mukaansa Valko-Venäjällä on vielä pahempi sortokoneisto kuin Neuvostoliitossa aikoinaan.

“Silloin meitä vainosi vain KGB”, Pratsko sanoo.

“Mutta Lukašenkalla on sen lisäksi presidentin oma kaarti, valtion turvallisuusneuvosto, tullikomitea, rajavartiosto ja valtion kontrollikomitea. Ne kaikki toimivat mielivaltaisesti omia kansalaisia vastaan laeista ja määräyksistä piittaamatta.”

Aiheesta lisää
Opposition vaino kiihtyy Valko-Venäjällä, viranomaiset sulkivat riippumattoman radioaseman (Suomenkuvalehti.fi 13.1.2011)