Valko-Venäjän oppositiojohtaja vetosi EU:hun - Diktaattori Lukašenka taas viisumikieltoon?

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Oppositiojohtaja Aljaksandr Milinkevitš, 62, vaatii EU:ta jäädyttämään suhteensa Valko-Venäjään ihmisoikeusrikkomusten takia.

Minsk
Minskissä mellakoitiin sunnuntaina 19.joulukuuta 2010. Kuva Sergei Grits / AP / Lehtikuva.

Milinkevitš osallistui keskiviikkona Brysselissä Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan ylimääräiseen istuntoon, jossa käsiteltiin Valko-Venäjän kiristynyttä tilannetta. Hän johti valtuuskuntaa, johon kuului oppositiopoliitikkoja, kansalaisjärjestöjen edustajia ja joulukuun vaalien yhteydessä pidätettyjen sukulaisia.

Paikalla oli myös KGB:n vangitseman entisen presidenttiehdokkaan, Suomessa vuosia asuneen runoilija Vladimir Nekljajevin tytär Eva Nekljajeva, joka on Suomen kansalainen.

Milinkevitš vetosi EU:hun, jotta se painostaisi Valko-Venäjää talouspakotteilla poliittisten vankien vapauttamiseksi. Hänen mielestään EU:n pitäisi pistää presidentti Aljaksandr Lukašenka ja maan muut johtajat uudelleen viisumikieltoon.

EU asetti Lukašenkan matkustuskieltoon 2006 edellisten presidentinvaalien jälkeen, mutta asia haudattiin 2008, kun hän vapautti osan poliittisista vangeista. EU on pyrkinyt sen jälkeen lähentymään Valko-Venäjää ja hyväksynyt sen itäiseen kumppanuusohjelmaansa. Myös Suomi avasi lokakuussa Minskissä diplomaattisen yhteystoimiston, joka toimii Vilnan suurlähetystön alaisuudessa.

Joulukuun vaalien alla EU lupasi tukea Valko-Venäjää kolmella miljardilla eurolla, jos vaalit sujuvat rehellisesti. Taka-ajatuksena oli houkutella Valko-Venäjä irrottautumaan Venäjän vaikutuspiiristä ja lähentymään muuta Eurooppaa.

Suunnitelma epäonnistui surkeasti. Lukašenka näytti vaalien jälkeen todellisen luonteensa. Hän ilmoitti voittaneensa vaalit lähes 80 prosentin ääniosuudella ja komensi turvallisuuspoliisin opposition kimppuun.

Poliisit pahoinpitelivät vaali-iltana sekä mielenosoittajia että presidenttiehdokkaita. Nekljajev hakattiin tajuttomaksi, jonka jälkeen hänet haettiin sairaalasta KGB:n tyrmään.

Turvallisuuspoliisi pidätti kaikkiaan 600-700 opposition kannattajaa, joista kuusi oli presidenttiehdokkaita. He saattavat saada 5-15 vuoden vankilatuomiot, jos heidät todetaan syyllisiksi “väkivaltaisten mielenosoitusten lietsomiseen”.

Kotietsintöjen, takavarikointien ja pidätysten aalto on jatkunut sen jälkeen Minskissä. Viime viikolla turvallisuuspalvelu KGB iski ihmisoikeusjärjestö Helsinki-komitean toimistoon ja pidätti sen johtajan.

Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunta yhtyi keskiviikkona Valko-Venäjän opposition vaatimuksiin. Se vaati Lukašenkan hallintoa vapauttamaan pidätetyt mielenosoittajat ja luopumaan heihin kohdistetuista syytteistä.

Euroopan parlamentin ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtajan Heidi Hautalan (vihr.) mukaan länsimaiden täytyy vaatia, että vaalien jälkeisistä tapahtumista tehään riippumaton tutkimus.

“Olisi tärkeää saada selvyys siihen sitkeään huhuun, jonka mukaan ikkunoiden rikkominen ja muu väkivalta oli vaaliyönä provokaattoreiden työtä”, hän sanoi kokouksen jälkeen Suomen Kuvalehdelle.

Myös Hautala toivoi, että EU kieltäisi Valko-Venäjän johdolta viisumit samaan tapaan kuin 2006 vaalien jälkeen. Samalla EU:n tulisi helpottaa tavallisten valkovenäläisten matkustelua EU:n alueella.

Valko-Venäjän johto on torjunut länsimaiden arvostelun. Ulkoministeri Sergei Martynov kävi tiistaina vakuuttamassa ulkoministeri Alexander Stubbille, että Valko-Venäjän demokratia on voimissaan.

Hän syytti tiedotusvälineitä ja oppositiota väärien tietojen levittämisestä. Hänen mukaansa vaalipäivän mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti, kunnes mielenosoittajat ryhtyivät riehumaan ja hyökkäsivät kohti pääministerin virka-asuntoa. Sen jälkeen poliisi oli pakotettu hänen mukaansa “kohtuulliseen voimankäyttöön”.

Martynov torjui myös tiedot siitä, että Valko-Venäjän viranomaiset aikoisivat ottaa huostaan pidätettynä olevan opposition presidenttiehdokkaan Andrei Sannikovin pojan. Hänen mukaansa viranomaiset tarjoutuivat huolehtimaan pojasta sen jälkeen kun sukulaiset olivat kieltäytyneet. Hän vakuutti, että lapsi on edelleen isovanhempien luona.

Stubb esitti tapaamisen aikana Martynoville kolme toivetta: Hänen mukaansa oppositiojohtajat on vapautettava välittömästi, mahdollisten oikeusprosessien tulee noudattaa oikeusvaltion periaatteita ja vaaleihin liittyvistä tapahtumista on järjestettävä kansainvälinen tutkimus.