Päivän kuvat: Valko-Venäjä on pelon valtakunta

Minsk
Ovi sosialismiin minskiläisessä nostalgiabaarissa. Kuvat Hannu Lindroos.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka johtaa säälimätöntä diktatuuria Euroopan sydämessä.

Minskin ydinkeskustaa hallitsee Stalinin ajan kaupunkiarkkitehtuuri. Saksalaisten sotavankien rakentamat talot Itsenäisyyden valtakadulla tuovat mieleen Pietarin Nevski Prospektin, mutta mainoksia ja autoja on vähemmän. Pahoja ruuhkia syntyy vain silloin, kun poliisi katkaisee liikenteen presidentti Lukašenkan saattueen tieltä.

Kadun päässä, Itsenäisyyden aukiolla, on illalla suorastaan pelottavan hiljaista. Ihmisiä ei näy missään, mutta ikkunoista loistavat valot paljastavat, että Lukašenkan hallitusrakennuksessa tehdään vielä töitä.

Myös miliisi on valppaana. Meiltä tullaan kysymään passia ja lehdistökorttia heti, kun yritämme kuvata mahtavaa Leninin patsasta hallitusrakennuksen edustalla.

Minsk on ollut poikkeustilassa jo kaksi kuukautta, siitä lähtien, kun Lukašenka varasti presidentinvaalit 19. joulukuuta. Itsenäisyyden aukiolle marssi silloin jopa 30 000 ihmistä osoittamaan mieltään vaaliväärennöstä ja Lukašenkan hirmuvaltaa vastaan.

Rauhallisesti alkanut tilaisuus päättyi yhteenottoon, kun pampuin ja kilvin aseistautuneet mellakkapoliisit iskivät voimalla mielenosoittajien kimppuun. Lähes 700 ihmistä motitettiin aukion nurkkaan ja pidätettiin.

Olga Nekljajeva

Joukossa oli vaalikomission jäseniä ja seitsemän opposition presidenttiehdokasta, muun muassa Lukašenkan inhoama runoilija Vladimir Nekljajev, joka asui 2000-luvun alussa neljä vuotta Suomessa maanpaossa.

Nekljajev hakattiin sairaalakuntoon ja hän on nyt kotiarestissa KGB:n tiukassa valvonnassa. Myös toinen presidenttiehdokas Andrei Sannikov pamputettiin katuun. Hän on KGB:n vankilassa, hänen kunnostaan ei ole tietoa.

Viranomaisten mukaan mellakkapoliisi puuttui tilanteeseen vasta siinä vaiheessa, kun mielenosoittajat rikkoivat hallitusrakennuksen ikkunoita ja yrittivät tunkeutua sisään. Silminnäkijöiden kertomukset ja opposition kuvaamat videot kertovat kuitenkin toista.

”Se oli KGB:n järjestämä provokaatio”, sanoo riippumattoman REP-ammattiliiton puheenjohtaja Gennadi Fedynitš.

Hän seisoi hallitusrakennuksen edessä, kun yhteenotto alkoi. Vähältä piti, ettei hän joutunut itsekin pidätetyksi.

”Olin ihan lähellä, kuulin lasin helähdyksen, kun ikkunoita rikottiin”, hän sanoo. ”Poliisi katseli sivusta ja päästi syylliset pakenemaan paikalta.”

Fedynitšiä kuunnellessa ei uskoisi, että Valko-Venäjä sijaitsee lähestulkoon Euroopan maantieteellisessä keskipisteessä. Minsk on yhtä lähellä Helsinkiä kuin Rovaniemi ja paljon lähempänä kuin Kööpenhamina tai Hampuri.

Kuva oikealla: KGB:n vangitseman ja nykyisin kotiarestissa olevan presidenttiehdokkaan Vladimir Nekljajevan vaimo Olga Nekljajeva keittiössään.

Lue lisää SK:sta 7/2011 (ilm. 18.2.)

Aiheesta lisää
EU ja USA ottivat pakotteet käyttöön Lukašenkaa vastaan (Suomenkuvalehti.fi 5.2.2011)
Valko-Venäjän ensimmäinen presidentti Stanislau Šuškevitš: ”Eristäkää Lukašenka!” (Suomenkuvalehti.fi 26.1.2011)
Lisää juttuja ja kuvia Valko-Venäjästä