Totuuspuntari: Tällä hallituskaudella köyhien lapsiperheiden määrä on kasvanut merkittävästi?

Väite

Sdp:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson väittää nykyhallituksen epäonnistuneen perhepolitiikassaan pahoin, eikä siltä ole löytynyt tahtoa asian korjaamiseksi.

”Tällä hallituskaudella köyhien lapsiperheiden määrä on kasvanut merkittävästi”, Maria Guzenina-Richardson sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Selvitys

Lapsiköyhyys on Tilastokeskuksen tänään julkaiseman raportin mukaan hieman vähentynyt Suomessa nykyisen hallituskauden aikana. Tosin tulos riippuu siitä, mitä lapsiperheryhmää tarkastellaan. (Tilastokeskuksen koko raportti pdf-tiedostona.)

Kaikista alle 18-vuotiaista lapsista pienituloisissa perheissä eli viime vuonna 13,2 prosenttia, kun luku nykyisen hallituksen aloittaessa vuonna 2007 oli 13,8 prosenttia. Näin tarkasteltuna lapsiköyhyys olisi vähentynyt Suomessa nykyisen hallituskauden aikana 0,6 prosenttiyksiköllä.

Myös yksinhuoltajaperheiden köyhyys on laskenut yli viidellä prosenttiyksiköllä: vuoden 2007 32,3 prosentista vuoden 2009 26,9 prosenttiin.

Sen sijaan kahden huoltajan lapsiperheissä köyhyys oli lievästi lisääntynyt vuoden 2007 9,8 prosentista vuoden 2009 10,2 prosenttiin. Luvut ovat nousseet myös sellaisissa lapsiperheissä, joissa on alle kouluikäisiä lapsia.

Jos taas tarkastellaan lapsiperheköyhyyttä pidemmällä aikavälillä, väite köyhyyden lisääntymisestä pitää paikkansa. Edellisen laman jälkeen vuodesta 1995 lapsiperheköyhyys on Suomessa kolminkertaistunut.

Vastaus

Totuuspuntari

Guzenina-Richardsonin väite ei pidä paikkansa.

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter