Epäiletkö poliitikkojen väitteitä? SK:n Totuuspuntari laittaa tosiasiat paikalleen

”Tämä aiheuttaa meille neljän miljoonan kulut.” ”Tilanne on pahempi kuin koskaan aiemmin.”

Epäiletkö poliitikkojen esittämiä väitteitä? Suomen Kuvalehden Totuuspuntari laittaa tosiasiat paikalleen. Etsimme kevään 2011 eduskuntavaalien ehdokkaiden puheita ja kirjoituksia, joiden totuus on syytä punnita.

Jos ehdokas kertoo puheessaan, blogissaan, videossaan, Facebookissa, Twitterissä tai missä hyvänsä jotain sellaista, jota perustellusti epäilet, lähetä väite Totuuspuntariin. Suomen Kuvalehden toimitus selvittää väitteitä tammikuun puolivälistä vaaleihin asti.

Toimitus valitsee lähetettyjen väitteiden joukosta ne, jotka päätyvät selvitettäviksi. Valinnan kriteereitä ovat asian kiinnostavuus, yhteiskunnallinen merkittävyys ja se, onko väitteeseen ylipäänsä löydettävissä ratkaisua. Jos joku ehdokas siis kertoo löytäneensä elämän tarkoituksen, älä käänny asiassa Totuuspuntarin puoleen.

Toivomme, että saamme selvitettäväksi erilaisia väitteitä – eri puolueiden edustajien esittämiä sekä erityyppisiä tietoja sisältäviä (vaikkapa tilastoja, numeroita, totuutena esitettyjä tapahtumia). Tarkoitus ei ole, että Totuuspuntarista tulee pelkkä valheenpaljastuskone. Hyvä peruste ilmiantaa väite punnittavaksi on puhdas ihmetys: ”noinko on?”

Punnittavia tietoja voi lähettää ehdolle sähköpostitse osoitteeseen sk.totuuspuntari@otavamedia.fi. Ehdottaa voi myös Totuuspuntari-aiheisten juttujen kommenteissa, mutta parhaiten ideat tulevat perille sähköpostilla. Liitä aina mukaan lähdeviite, linkki tai video, jotta voimme tarkistaa, mitä on väitetty.

Tarkasteluun otetut väitteet saavat tuomion asteikolla Jaa – No jaa – Ei. Siis totta, siltä väliltä, pötyä. Tulokset ilmaistaan sekä tekstillä että seuraavilla kuvilla:

Totuuspuntari
Totuuspuntari
Totuuspuntari

Kaikki Totuuspuntariin liittyvät jutut löydät aina osoitteesta Suomenkuvalehti.fi/teemat/Totuuspuntari

Totuuspuntaria voi seurata myös Facebookissa sekä Twitterissä.