Toimittaja Risto Lindstedt on kuollut – Kieli oli hänelle enemmän kuin työväline, se oli rakkaus

Suomen Kuvalehdessä pitkän uran tehnyt Risto Lindstedt menehtyi 72-vuotiaana. Jokainen lukija tunnisti palkitun journalistin äänen jo tekstin ensi riveiltä, kirjoittaa toimittaja Tuomo Lappalainen.

journalismi
Teksti
Tuomo Lappalainen

Toimittaja Risto Lindstedt työskenteli Suomen Kuvalehdessä viidellä vuosikymmenellä. Hän tuli lehteen Ilta-Sanomista 1976 ja siirtyi täysinpalvelleena eläkkeelle vuonna 2012. Kirjoittamista hän jatkoi vielä senkin jälkeen.

Suurimman osan ajasta Risto oli kirjoittava toimittaja, mutta takavuosina myös toimitussihteeri ja -päällikkö. Esimiehenä hän oli kuin lempikirjailijansa Väinö Linnan romaanien Vilho Koskela: lempeä ohjaaja ja esimerkillä johtaja. Välillä hän sai olla myös ukkosenjohdattimena, kun toimituksessa kipunoi.

Vaikka Risto oli taustaltaan sanomalehtimies, sielultaan hän oli ennen kaikkea aikakauslehtijournalisti. Hänelle ei ollut tärkeää päästä kertomaan asioista ensimmäisenä, tärkeintä oli että ne kerrottiin hyvin. Yleensä se tarkoitti paikan päälle menemistä, ihmisten tapaamista ja mukana elämistä – oli sitten kysymys päättäjien paineista tai kovia kokeneiden hädästä.

Klassisen yleisjournalistin kiinnostusten kirjo oli laaja: kirjallisuudesta sotahistoriaan, uskonnosta luontoon, sukukansoista moottoriurheiluun. Viron itsenäistymistä Risto alkoi seurata jo siinä vaiheessa, kun kaikki eivät siihen Suomessa edes uskoneet.

Kieli oli Ristolle enemmän kuin työväline. Se oli rakkaus. Hänellä oli oma ääni, jonka jokainen Suomen Kuvalehden lukija tunnisti jo ensi riveiltä. Jos jollekin ilmiölle ei ollut valmista sanaa, Risto loi sen.

Alalla Ristoa arvostettiin yli lehti- ja välinerajojen. Aikakauslehtien liitto valitsi hänet vuoden 2006 parhaaksi kirjoittavaksi toimittajaksi. Hän sai uransa aikana myös Aikakauslehtien päätoimittajat ry:n Julius-patsaan ja Aikakauslehdentoimittajain liiton Salli-palkinnon. Vuonna 2012 hän oli ehdolla Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saajaksi.

Lindstedt menehtyi lyhyen sairauden jälkeen 27. heinäkuuta 2021.

Suomen Kuvalehti julkaisee uudelleen Lindstedtin vuonna 2011 kirjoittaman jutun vierailusta Athosvuoren luostariin Kreikassa. Sen voit lukea alta.

Athosvuoren pyhiinvaellus: Luostareiden porteilla ihmisen kaikkivoipaisuus kaventuu kuin huomaamatta