Risto Lindstedt kertoo lukijalle kuin ystävälle – sai Salli-palkinnon

Tarina on keino kertoa kovistakin asioista niin, että se ei satuta, sanoo palkittu journalisti.
Kotimaa 4.3.2015 18:00

Risto Lindstedt juttukeikalla haastattelemassa marraskuussa 2010. © Hannu Lindroos

Risto Lindstedt on toimittaja, joka voi kirjoittaa kuuden sivun jutun varaston tyhjentämisestä. Jutun, joka on kiinnostava, elävä ja ajatuksia herättävä. Ja joka kertoo kuin ohimennen muustakin kuin varaston tyhjentämisestä.

Juhlat varastossa julkaistiin Suomen Kuvalehdessä helmikuun puolivälissä.

Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto on valinnut Lindstedtin tämänvuotisen Salli-journalistipalkinnon saajaksi. Lindstedtille ”mikään asia ei ole liian pieni otettavaksi esiin tai liian suuri purettavaksi arjen tasolle”, palkintoperusteissa sanotaan.

Ei edes varasto kerrostalon kellarissa.

Lindstedt jäi eläkkeelle Suomen Kuvalehdestä keväällä 2012. Hän oli tullut toimitukseen 1976.

Lindstedt kirjoittaa kuitenkin lehteen edelleen, niin juttuja kuin kolumnejakin.

Palkintoperusteet jatkuvat: ”Lindstedt kertoo tarinansa lukijalle kuin ystävälle, jonka kanssa on mukava rupatella.”

Juuri sitä Lindstedt on: tarinankertoja. Hänen mielestään tarina on ”keino kertoa kovistakin asioista niin, että se ei satuta”.

”Tarinankerronta on maailman käsittämistyötä”, hän sanoo.

Hän on kirjoittanut lukuisia juttuja esimerkiksi sotahistoriasta. Lapset vuonna 1918, Murtuneet mieletLeningradin kauhun päivät

Kolumneissaan hän muistuttaa usein inhimillisyydestä, joka hukkuu tehokkuutta ja suorittamista korostavassa yhteiskunnassa.

Salli-palkinto myönnetään ”merkittävästä, mieleen painuneesta tai keskustelua herättäneestä alan teosta” vuosittain. Sen ovat aikaisemmin saaneet muun muassa Suomen Luonnon tuottaja Annakasia Vänttinen, Tiede-lehden toimituspäällikkö Annikka Mutanen ja Viva-lehden toimituspäällikkö Veli-Matti Jusi.