Talvivaara-rahoilla olisi maksanut Lastensairaalan, vuodeksi 3500 sairaanhoitajaa - ja Musiikkitalon

Yksi valtion sijoitusyhtiö teki voittoa.

Finnvera
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Valtio on iskenyt kaivosyhtiö Talvivaaraan suoraan ja epäsuorasti 468 miljoonaa euroa muutamassa vuodessa. Osaa rahoista ei saada koskaan takaisin.

Rahoilla olisi maksanut keräysvaroin toteutetun Lastensairaalan, kulttuuriväen Musiikkitalon ja vuodeksi noin 3500 sairaanhoitajaa.

Summan voi laskea siten, että ynnää valtion budjettirahoituksen, infrasijoitukset ja valtion kokonaan omistamien sijoitusyhtiöiden sijoittamat rahat Pekka Perän perustamaan yhtiöön. Kyse on suoraan tai epäsuoraan veronmaksajien rahoista.

Vastikään tiedotettiin, että Talvivaara saa valtion budjetista 209 miljoonaa euroa. Summalla valtio osti konkurssiin ajautuneen Talvivaara Sotkamon liiketoimet.

Valtio pyörittää kaivostoimintaa valtion kokonaan omistaman Terrafame Miningin kautta ja houkuttelee yksityisiä sijoittajia mukaan kaivosyritykseen.

Veronmaksajien rahaa tosin todennäköisesti tarvitaan lisää, ellei yksityisiä sijoittajia ilmaannu mukaan.

Myös Pekka Perä häärii yhä kaivostoiminnan taustalla. Hän on myynyt asiantuntijaosaamista konkurssipesälle ja neuvottelee jatkosta Terrafamen kanssa.

Valtiosta tuli jälleen siis kaivoksen pääomistaja parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Suomessa operoivat kaivosyhtiöt ovat olleet 1990-luvun puolivälistä saakka globaaleja pörssiyhtiöitä, joiden kotipaikka löytyy yleensä Kanadasta, Norjasta, Ruotsista tai Australiasta.

 

Valtion kokonaan omistama sijoitusyhtiö Solidium puolestaan on sijoittanut vuosien 2011–2013 aikana Talvivaaraan yhteensä 149 miljoonaa euroa. Solidium on tehnyt jo alaskirjaukset Talvivaara-sijoituksilleen.

Solidium teki Talvivaaralla lähes 150 miljoonan euron tappion.

Todellisuudessa tappio on ollut vielä suurempi, sillä sijoittamalla 150 miljoonaa kannattavaan yhtiöön Solidium olisi saanut sijoitukselleen vastinetta. Tämä toki on jossittelua.

Solidiumin Talvivaara-tappiot eivät näy valtion budjetissa, mutta vuosittain yhtiö on jakanut valtiolle merkittäviä osinko- ja myyntituloja. Niillä on rahoitettu yhteiskunnan menoja, kuten terveydenhuoltoa ja koulutusta.

Valtion kokonaan omistama sijoitusyhtiö Finnvera sen sijaan on lainoittanut Talvivaaraa kymmenillä miljoonilla euroilla.

Finnvera on Talvivaaran yksi lukuisista velkojista, joka ei saa rahojansa täysimääräisesti todennäköisesti koskaan takaisin. Saneerausohjelmassa on kerrottu Finnvera-velkojen määräksi noin 60 miljoonaa euroa.

 

Valtio on myös tukenut Talvivaaraa rautatien ja maanteiden rakentamisessa ainakin 50 miljoonalla eurolla.

Oma lukunsa on tietenkin noin 80 000 Talvivaaraan sijoittanutta piensijoittajaa, jotka eivät ole luopuneet osakkeistaan.

Kalleimmillaan Talvivaaran osake oli tammikuussa 2011. Tuolloin osakkeen hinta oli yli seitsemän euroa. Nyt osakkeen arvo on kolme senttiä. Moni teki tappiota, mutta se kuuluu sijoitustoimintaan: riskit pitää tietää.

Ainut valtion sijoitusyhtiö, joka tiettävästi on tehnyt voittoa Talvivaara-sijoituksellaan, on Teollisuussijoitus. Alkuvaiheen yrityksiin sijoittava yhtiö pani kymmenen miljoonaa euroa kaivosyhtiön osakkeisiin vuonna 2006. Osakkeet se myi markkinoille takaisin vuonna 2008.

Teollisuussijoitus ei kerro osto- ja myyntihintaa. Yhtiöstä kuitenkin vakuutetaan, että sijoitus oli voitollinen.

Talvivaaran kaivoksen ja Nuasjärven välinen purkuputki ylsi Nuasjärven rantaan 7. elokuuta 2015. Kuva Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Talvivaaran kaivoksen ja Nuasjärven välinen purkuputki ylsi Nuasjärven rantaan 7. elokuuta 2015. Kuva Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva © Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva