Pienempi julmuri matkii isompaa – myös Boko Haram perusti "islamilaisen valtion"

Terroristijärjestö julkaisi videon, jossa teloitetaan 20 miestä.

Boko Haram
Teksti
Hannu Pesonen

Nigerian pohjois- ja koillisosissa toimiva pahamaineinen terroristijärjestö Boko Haram on ilmoittanut perustaneensa oman islamilaisen kalifaattinsa alueille, jotka se sanoo vallanneensa Nigerian pohjoisosissa ja Kamerunissa.

Viime viikolla julkaisemallaan videolla Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau kutsuu ”kalifaattiaan” Islamilaiseksi valtioksi. Syyriassa ja Irakissa laajoja alueita vallannut Isis-järjestö on viime kuusta lähtien käyttänyt samaa nimeä.

Äärimmäisen raa’alla terrorilla hallitsevan Isisin johtaja, kalifiksi itseään kutsuva Abu Bakr al-Baghdadi on ilmoittanut tavoitteekseen hävittää valtiorajat Välimereltä Persianlahdelle ja luoda Lähi-itään yhtenäisen, Koraaniin ja sen jyrkimpiin ja vanhoillisimpiin tulkintoihin perustuvan ääri-islamilaisen valtion.

Boko Haramin johtaja Shekau on ilmaissut avoimesti ihailevansa al-Baghdadia. Videolla Boko Haram matki Isisiä myös esittelemällä mestauksia: terroristit ampuvat 20 siviilipukuista miestä.

Kalifaateiksi on kutsuttu valtioita, jotka islamin miekkalähetys laajensi 6001400-luvuilla kattamaan Lähi-idän, osia Pohjois-Afrikasta ja Etelä-Euroopasta. Niitä johtivat uskonnon perustajan profeetta Muhammadin perillisinä ja seuraajina itseään pitämät kalifit.