Suurhuijaus, sekasorto vai täysi kapina – viimeksi näissä vaaleissa kuoli tuhat ihmistä

Nigerian vaihtoehdot näyttävät huonoilta. Lisäksi Boko Haram vannoo vievänsä maan sekasortoon.

Boko Haram
Teksti
Hannu Pesonen

Aina on tietysti mahdollista, että Nigerian yhdistetyt presidentin- ja parlamenttivaalit lauantaina 28. maaliskuuta sujuvat rauhanomaisesti ja vailla vaalivilppiä eikä lopputulos tällä kertaa johda lähes tuhannen ihmisen kuolemaan mellakoissa niin kuin viimeksi neljä vuotta sitten.

Vaihtoehtoon vain ei kovin moni poliittinen tarkkailija usko. Nigerialaismedian etukäteisarviot vaalien kulusta ja lopputuloksesta eivät ole mairittelevia.

Ovet on jo joka tapauksessa lyöty lukkoon. Nigeria sulki kaikki valtionrajansa keskiviikkona keskiyöllä, jotta vaaleja ei häirittäisi. Ne avataan uudelleen vasta äänestyksen päätyttyä. Siihen asti lähes 180 miljoonaa nigerialaista pysyvät kotimaassa, eikä vieraita oteta vastaan.

Afrikan väekkäimmälle valtiolle piti valita presidentti ja parlamentti jo helmikuussa, mutta presidentti Goodluck Jonathan lykkäsi vaaleja kuudella viikolla, ”jotta armeija ehtisi vakauttaa maan pohjoisosat”.

Sekavaa ääri-islamilaista sanomaa julistava asejoukko Boko Haram on tappanut siellä parin viime vuoden kuluessa yli 10 000 nigerialaista ja ajanut 1,5 miljoonaa evakoiksi. Se vannoo tekevänsä kaikkensa suistaakseen sekasortoon äänestykset, joita leimaavat jo ennakkoon myös epäilyt laajasta vaalivilpistä.