Surkea nuuskalaki! Nuuskan tuonti, kokeilut ja laiton kauppa lisääntyvät räjähdysmäisesti – Vain Ruotsi hyötyy

Uutisanalyysi: Suomi menettää miljoonia Ruotsiin. Haitat jäävät Suomeen.

nuuska
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kun nuuskan myyminen kiellettiin Suomessa 1995, saattoi joku arvata, ettei se estä suomalaisia nuuskaamasta.

Ruotsissa nuuskaaminen on EU:n poikkeusluvalla sallittua. Nuuskan myyminen Suomeen on kasvanut vuosi vuodelta, ja sitä myötä myös nuuskan käyttö ja kokeilu.

Esimerkiksi uudessa Nuorten terveystapatutkimuksessa esitetään karu tilasto. Vuonna 1981, jolloin seurantatutkimus aloitettiin, 18-vuotiaista pojista nuuskaa oli kokeillut joka viides.

Vuonna 1995 nuuskaa oli kokeillut jo noin joka kolmas. Tämän jälkeen nuuskan saatavuutta rajoitettiin merkittävästi, sillä Suomessa ei lain mukaan enää saanut myydä nuuskaa.

Olettamus oli, että nuuskan käyttö ja kokeilujen määrät vähenevät tai ainakin niiden kasvuvauhti hidastuu.

Toisin kävi.

Vuonna 2017 lähes joka toinen 18-vuotias poika on kokeillut nuuskaa, tytöistä joka neljäs.

Kokeilujen määrä voi osittain selittyä sillä, että nuoriso matkustaa Ruotsin-laivoilla nykyään enemmän, tai sitten nuuskan hakeminen Ruotsista on lisääntynyt räjähdysmäisesti eikä Tullin haaviin jää kuin murto-osa laittomasti tuodusta nuuskasta.

Grafiikka: Nuuskaa kokeilleet tytöt ja pojat vuosina 1981–2017. Lähde: Nuorten terveystapatutkimus 2017Nuorten terveystapatutkimus 2017
Lähde: Nuorten terveystapatutkimus 2017

 

Lain mukaan nuuskaa saa tuoda Suomeen yhden kilon kerrallaan. Lain kirjaus on kuitenkin jäänyt vain kirjaukseksi.

Jokainen, joka on käynyt nuuskaostoksilla Ruotsissa, esimerkiksi Haaparannalla, tietää että mukaan tarttuu kilon sijasta useita kiloja nuuskaa. Tulli ei kaikkia autoja pysäytä, ja nuuskapurkit livahtavat läpi Tullin sormien.

Käytännössä Tullin resurssit eivät riitä tiukkaan nuuskavalvontaan eikä poliisilla riitä aika ratkomaan laitonta nuuskakauppaa, jota tehdään nykyään netin suljetuissa sosiaalisen median ryhmissä.

Tieto nuuskasta leviää tehokkaasti myös puskaradion välityksellä, ja Haaparantaan tai Ruotsin laivoille menijöitä pyydetään tuomaan nuuskaa tullessaan.

Nuuskan tuominen, myyminen, ostaminen ja käyttäminen ovatkin lasten leikkiä kielloista ja laista huolimatta.

Nimellinen sakko ja pieni seuraamus eivät ole riittäviä ukaaseja pysäyttämään laitonta nuuskan maahantuontia. Yksi merkki kiihtyvästä nuuskarallista onkin nuuskatakavarikoiden räjähdysmäinen kasvu.

Viime vuonna Tullin haaviin jäi peräti 3 442 kiloa nuuskaa, kun esimerkiksi vuonna 2012 nuuskaa takavarikoitiin noin 383 kiloa ja vuonna 2008 vain 93 kiloa.

Grafiikka: Tullin tilastot nuuskan takavrikoista vuosina 2007–2016.
Lähde: Tulli

 

Nykyinen tupakkalaki nuuskan osalta onkin ongelma, kun ajatellaan asiaa rahan ja terveyden kannalta: ruotsalaiset tekevät miljoonien nuuskabisnestä haittojen jäädessä Suomeen.

Nuuskan sisältämä nikotiini koukuttaa käyttäjäänsä, ja terveysviranomaisten mukaan nuuskan useat eri aineosat aiheuttavat syöpää.

Haitat näkyvät pitkään nuuskaa käyttäneillä konkrettisesti suussa: ienraja pakenee, mikä aiheuttaa erilaisia ongelmia erityisesti suun, nielun ja nenän alueella.

Taloudellisesti kyse on kymmenistä miljoonista euroista, jos mietitään pelkästään menetettyjä veroeuroja. Ja summa kasvaa, jos mukaan lasketaan myös terveydenhuollon kustannukset.

Tullin vuoden 2016 takavarikoiman nuuskan arvo katukaupassa oli miljoona euroa. Se on vain murto-osa laittomasta maahantuonnista.

Nuuskan todellisista määristä ja taloudellisesta arvosta Suomen viranomaisilla ei ole kuin valistuneita arvauksia.

Määrät nousevat todennäköisesti useisiin satoihin tonneihin, jolloin nuuskakaupan arvo on kymmeniä miljoonia euroja, tai jopa enemmän.

Poliitikkojen pitäisikin vaikuttaa nuuskalakiin EU:n kautta, jos touhuun halutaan oikeasti jokin tolkku.