SK selvitti: Näin KRP:n tutkija hankki skootterin ”Malmin naiselle”

”Olen mennyt liian syvälle tähän juttuun”, sanoo rikosylikonstaapeli.

Jari Aarnio
Teksti
Pekka Anttila

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kihlakunnansyyttäjä Pertti Lahtiola harkitsee esitutkinnan käynnistämistä yhtä Aarnio-jutun tutkijaa vastaan. Kyseinen KRP:n poliisi on jutun avaintutkijoita, sillä hän on yksin vastannut niin sanotun Malmin naisen kuulusteluista. Nainen on syyttäjän pääkuultava Jari Aarniota vastaan.

Rikosylikonstaapeli kertoo nyt Suomen Kuvalehdelle, että juttu on vaikuttanut häneen rankasti.

”Olen mennyt liian syvälle tähän juttuun. Olen ottanut sen niin henkilökohtaisesti, että on ollut aika kovaa nähdä miten se häneen ja hänen perheeseensä vaikuttaa”, mies sanoi Suomen Kuvalehdelle syyskuun lopulla. KRP:ssä käynnistettiin sisäinen selvitys tapahtumista lokakuun alussa.

Parhaillaan oikeudessa käsiteltävässä Jari Aarnioon liittyvässä huumausainejutussa syyttäjä vaatii ”Malmin naiselle” viidestä törkeästä huumausainerikoksesta vähintään kahdeksan vuoden tuomiota. KRP:n tutkija kertoo olevansa järkyttynyt syytteistä. Hänen mukaansa vähempikin olisi riittänyt.

”Hän on kuitenkin selvittänyt asiaa ja ottanut vastuun siitä, että vankilaa siitä hänelle tulee. Koen että olen tehnyt kovaa duunia, istunut pitkään hänen kanssaan ja yrittänyt saada häntä selvittämään asioita. Koen että olen vastuussa siitä, että henkilölle tuon selvittämisen jälkeen vaaditaan kahdeksaa vuotta vankilaa”, poliisimies sanoo.

43-vuotias nainen kertoi syyskuussa Helsingin käräjäoikeudessa, että hän oli saanut KRP:n suunnalta erilaisia etuuksia, kuten 3000 euroa rahaa ja puhelimia. Myös vuokranmaksusta huolehdittiin. Naisen mukaan hänelle toimitettiin myös skootteri.

Julkisuuteen ei tähän mennessä ole tullut vahvistuksia siitä, että naisen väite pitäisi paikkansa.

 

SK:n selvityksen mukaan nainen puhuu totta.

KRP:n poliisimies hankki naiselle Peugeot Speedfight2 -merkkisen skootterin huhtikuussa 2015. Hopeanvärinen, vuosimallia 2008 oleva moposkootteri oli myynnissä Nettimoto-verkkosivuilla 450 euron hintaan. KRP:n tutkija otti yhteyttä myyjään Kuusankoskella ja sopi tapaamisesta. Hän teki ostopäätöksen ilman koeajoa ja haki läheiseltä asuinalueelta peräkärryn, jolla vei skootterin mukanaan. Poliisi yritti tinkiä hinnan 380 euroon, mutta osapuolet päätyivät lopulta 400 euron tasasummaan.

Skootteri oli Malmin naisella vain vajaat kolme kuukautta. Omistajaksi oli merkitty hänen poikansa. Tämän jälkeen se siirtyi autokaupan yhteydessä eteenpäin ja on nyt yläastetta käyvän keravalaisen pojan käytössä. SK:n tietojen mukaan poliisi teki jonkin aikaa kauppojen jälkeen kotietsinnän perheen kerrostaloasunnossa yöllä. Poliisit tulivat asuntoon sisälle huoltomiehen avaimilla.

Hasiksen maahantuontiin liittyvän tynnyrijutun kuulusteluissa ”Malmin nainen” kertoi KRP:n tutkijalle maaliskuussa 2014, että Jari Aarnio olisi tiedustellut häneltä vuonna 2002 mahdollisuutta saada yhteys hasiskontakteihinsa.

Yllättäen nainen muutti täysin kertomuksensa, kun häntä kuultiin oikeudessa tämän vuoden syyskuussa. Hän myönsi tavanneensa Aarnion, mutta huumeiden maahantuonnista ei puhuttu.

 

KRP:n tutkija ei koe naisen huijanneen häntä esitutkinnan aikana siitä huolimatta, että tämä muutti kertomustaan.

”Nythän se hänen paikkansa on. Nyt se on tehtävä ja kokeiltava kaikki mahdolliset tavat, kun oikeutta käydään. Se ei auta sitten, kun hovioikeus tai korkein oikeus on asiaa käsitellyt. Sen jälkeen on turha enää huudella.”

Oikeus tulee vetämään naisen kertomusten uskottavuudesta omat johtopäätöksensä. Hänen lausuntojensa lisäksi käräjäoikeudella on käytettävissään myös muuta näyttöä.

KRP:n tutkijan mukaan naisen puheisiin voi uskoa.

”Hän on äärimmäisen hyvä ja rehellinen ihminen. Mutta sen ystävyyden ja luotettavuuden rakentamiseen menee aikaa. Kovin moni ei halua sellaista tehdä. Joidenkin silmissä hän on ikuinen rikollinen tai rosvo. Minä olen lähestynyt häntä vähän toisella tavalla.”

Nainen kertoi oikeudessa, että yhteydessä oltiin jopa päivittäin. Keskustelut olivat henkilökohtaisia.

”Olen jopa tutkijan perheriitojen aiheena. Saatoin myös saada viestin, että tule parkkipaikalle, tässä on joulupukki. Ja jos en mennyt, niin rahaa tippui väkisin postiluukusta”, hän kertoi oikeudessa syyskuussa.

KRP:n tutkija ei halua ottaa kantaa siihen, onko hän luovuttanut Malmin naiselle rahaa tai järjestänyt tälle skootterin.

”Niihin mä joudun antamaan oman vastineeni. Minun täytyy vastata siihen tutkinnassa”, poliisi sanoo SK:lle.

”Mutta sitä voi häneltä kysyä että, kuinka paljon hän on todellisuudessa saanut yhteiskunnalta varoja sinä aikana kun hän on vapautunut. Mitä yhteiskunta on hänelle tarjonnut ja kuinka hyvin hän on varoissaan ollut ja kuinka sillä avustuksella olisi voinut pärjätä Helsingissä. Tulee aika karua tietoa siitä miten yhteiskunta ihmisestä pitää huolta.”

 

KRP:n tutkija on kuulustellut Malmin naista lukuisia kertoja vuoden 2014 alusta lähtien. Hän muun muassa tapasi naisen Soul Kitchen -ravintolassa ja tarjosi aterian.

”Katsoin syyskuun luottokorttilaskun ja se näyttää 29,50 euroa. Hänellä oli tapana juoda 1-2 Irish Coffeeta ruokailun yhteydessä. Join kaksi kahvia ja hän on syönyt”, mies myönsi oikeudessa heinäkuussa.

Oikeudessa häneltä kysyttiin, onko Jari Aarnioon liittyvällä jutulla niin suuri merkitys, että sen vuoksi toimintatavat ovat olleet hieman epävirallisempia.

”No on mulla ainakin ollut ennätyspaljon aikaa (naisen nimi) kanssa käyttää.”

Poliisimiehen mukaan häntä ei kuitenkaan ole painostettu esimiesten suunnalta tulosten saamiseksi.

”Olen saanut tukea työyhteisöltä, kukaan ei ole painostanut. Asia koskee minua ja häntä. Ei tähän ole liittynyt KRP millään lailla muuten kuin minun kauttani. Minä olen ollut KRP:ssä töissä”, hän kertoi SK:lle.

”Olen luvannut jo silloin, kun minä olen päätöksen tehnyt, että mitä tämän henkilön osalta teen, kuinka minä häntä autan. Olen sanonut, että kannan vastuun.”

Mies kertoi jo heinäkuussa oikeudessa, kuinka hän saattoi jakaa tunnustusta naiselle tämän yhteistyöstä kuulusteluissa.

”Me käytiin (naisen nimi) kanssa keskustelua, kun yksi näistä kuulusteluista oli päättynyt, kun lähdettiin pois ja käveltiin autolle. Niin mä sitten paljastin hänelle sen kun hän oli avannut tätä Aarnion osuutta tähän hasiskauppaan ja siinä mukana olemista. Niin kun mä kuulin siitä ensimmäisen kerran niin mä (naisen nimi) sitten sanoin että mun ei ehkä tätä pitäisi sulle sanoa, mutta oli aika herkullinen tilanne kun läksit tätä avaamaan. Nyt vaan annat tulla kaikki; että mulla sormet kävi näppäimillä. Jos tää pitää paikkansa niin tää on aika kova juttu.”