SK:n journalistipalkinto Poikkeustila 2020 -hankkeelle, Kanava-palkinto Syyria-tietokirjalle – Katso tallenne palkintotilaisuudesta

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto jaettiin nyt 46. kerran. Palkinto on lajissaan Suomen suurin ja vanhin.

journalismi
Teksti
Suomen Kuvalehti

Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 2020 on voittanut Poikkeustila 2020 -hanke. Neljä kuvajournalistia Liisa Huima, Markus Jokela, Hannamari Shakya ja Antti Yrjönen ideoivat aivan uudenlaisen tavan dokumentoida suomalaisten arkea koronaviruksen levitessä. Hankkeeseen osallistui lopulta liki 2 300 valokuvaajaa.

Palkintoraadin mukaan Poikkeustila 2020 onnistui tavoittamaan todellisuudesta sellaisia puolia, joita sanat tai perinteiset journalistiset jutut eivät ole tavoittaneet. Kokonaisuus toimii sekä kuvajournalistisena taidonnäytteenä että historiallisena dokumenttina.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto on Suomen suurin ja vanhin media-alan palkinto, joka jaettiin nyt 46. kertaa. Palkinto jaetaan vuosittain vaikuttavasta journalistisesta toiminnasta tai merkittävistä kansallisia tai yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevistä kirjoituksista, kuvista tai ohjelmista mediassa. Se on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna Suomen Kuvalehden vastaava päätoimittaja Matti Kalliokoski (pj.), Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen, Kansan uutisten päätoimittaja Sirpa Puhakka, toimittaja-tutkija Olli Seuri ja elokuvaohjaaja Virpi Suutari.

Lue myös: SK:n journalistipalkinnon voittajat kertovat, miten poikkeustila 2020 -hanke syntyi. 

Palkinto jaettiin koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti suorassa verkkolähetyksessä. Voit katsoa tallenteen palkitsemistilaisuudesta alta.

Samassa tilaisuudessa jaettiin myös aikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön palkinto vuoden parhaalle tietokirjalle.

10 000 euron suuruisen palkinnon voitti toimittaja Saana-Maria Jokinen teoksesta Ääniä sodasta. Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan (Gaudeamus).

”Saana-Maria Jokisen tietokirja Syyrian sisällissodasta on poikkeuksellisen elävää lähihistoriaa. Jokinen kuvaa perusteellisesti ja asiantuntevasti sodan yhteiskunnallista taustaa, kansainvälisiä ulottuvuuksia ja tavallisten syyrialaisten kohtaloita kriisin keskellä. Huolellisen taustatyön ja tarkkojen omien havaintojen ansiosta hän kykenee antamaan monipuolisen kuvan tapahtumista, jotka ovat heijastuneet pakolaiskriisinä Suomeenkin”, valinnan tehnyt Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen luonnehtii palkittua kirjaa.

Lue myös: Syyria-uutisointi keskittyy liikaa ääri-islamisteihin, sanoo Kanava-palkinnon voittanut Saana-Maria Jokinen

Kirjailija Saana-Maria Jokinen.
Kirjailija Saana-Maria Jokinen.

Saana-Maria Jokinen on Lähi-itään erikoistunut vapaa toimittaja, ja hän on valmistunut maisteriksi London School of Economicsista pääaineenaan ihmisoikeudet.

Palkintoraati sai 25 kustantajalta arvioitaviksi 192 teosta. Luku oli kaikkien aikojen ennätys. Näistä toimittaja-tietokirjailija Katri Merikallio ja Suomen historian dosentti, tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiäinen valitsivat viisi ehdokaskirjaa.