Yhdysvaltain vaalit ovat ohi. Paitsi Georgiassa: senaattorivaalin toinen kierros ratkaisee Joe Bidenin tulevaisuuden

Georgian senaattorien henkilöllisyys tiedetään tammikuun alussa. Lopputuloksesta riippuu, kumpi puolue saa enemmistön senaattiin.

demokratia
Teksti
Milka Valtanen

Presidentti Joe Bidenin toimintamahdollisuudet riippuvat yhdestä osavaltiosta.

Kymmenen miljoonan asukkaan Georgian senaattorivaalien tulos ratkaisee, kumpi puolue saa enemmistön Yhdysvaltain senaattiin. Republikaanienemmistö voi tahtoessaan tehdä demokraattipresidentin työstä hyvin hankalaa.

Senaatinvaalien ääntenlaskenta on vielä osin kesken, mutta todennäköisesti ilman Georgiaa paikata jakautuvat 50–48 republikaaneille. Jos satapaikkainen senaatti päätyy tasatilanteeseen, varapresidentin ääni ratkaisee.

Georgian molemmista senaattoripaikoista äänestettiin 3. marraskuuta, mutta kisat olivat niin tiukkoja ettei kumpaakaan saatu täytettyä. Koska kukaan ehdokkaista ei saanut äänistä yli 50 prosenttia, Geogrian laki vaatii järjestämään toisen kierroksen. Vaalipäivä on tammikuun alussa.

Pelin pitäisi olla selvä: demokraatit eivät yleensä voita toista kierrosta Georgian vaaleissa, Atlantassa asuva Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula sanoo. Mutta aivan varma siitä ei enää voi olla.