Saudi-Arabia torjui Kataisen ja Stubbin

Alexander Stubb
Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok) suunnittelema vienninedistämismatka Saudi-Arabiaan on peruuntunut nololla tavalla.

Suomen toivomuksista huolimatta Saudi-Arabian hallinnon edustajilta ei ole järjestynyt Kataiselle ja Stubbille audienssia, matkahankkeesta perillä oleva viranomaislähde vahvistaa Suomen Kuvalehdelle. Sen selvemmin ei diplomaattikielellä voi esittää, että isännät eivät halua vieraitaan tavata.

Saudi-Arabian sijaan Katainen ja Stubb lähtevät ensi lauantaina, 2. maaliskuuta, edistämään suomalaisvientiä Qatariin ja Arabiemiirikuntien liittoon, jotka oli tarkoitettu alun perin Saudi-Arabian-matkan sivukohteiksi. Nekin ovat Arabian niemimaan rikkaita öljynviejävaltioita.

Ministerien mukana viiden päivän matkalla liikkuu huomattavan suuri liikemiesvaltuuskunta, jossa on noin 60 yritysalan edustajaa noin 40 yhtiöstä. Yritysten alkuperäisenä tarkoituksena oli päästä ministerivierailun tuella esittelemään osaamistaan ennen kaikkea Arabian niemimaan suurvallalle, maailman suurimmalle öljyntuottajalle Saudi-Arabialle.

Suomalaisten tapaamistoiveet ovat olleet saudihallinnon tiedossa jo kauan. Saudi-Arabia oli valittu Suomen aloitteesta tapahtuvan vienti-iskun pääkohteeksi jo ainakin puoli vuotta sitten, jolloin matkan järjestelyt alkoivat.

Saudi-Arabian yllättävä kieltäytyminen voi johtua karkeasta diplomaatisesta kömmähdyksestä, jonka taustalla ovat ilmeisesti joko valtioneuvoston kanslian, ulko- tai opetusministeriön – tai niiden kaikkien – tekemät virhearviot.

Useat suomalaisyritysten edustajat harmittelivat menetettyä mahdollisuutta SK:lle Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa viime viikolla. Monet heistä nostivat torjunnan mahdolliseksi pääsyyksi saudien paheksunnan siitä, ettei Suomi lähettänyt Riadissa 18.-22.2. pidetyille kansainvälisille opetus- ja koulutusalan suurmessuille ministeritason edustusta.

Suomi esikuvana ja mallimaana

Saudi-Arabia on aloittanut hiljattain maailman kalleimman ja laajimman opetusalan uudistusohjelman, jota toteuttaessaan se pitää Suomea esikuvana ja mallimaana. Ohjelmaan käytetään tulevien viiden vuoden aikana joka vuosi Suomen valtion vuosibudjetin verran rahaa. Sillä rakennetaan tänä aikana tuhansia kouluja, joihin myös hankitaan palvelut, kalusto, opinto-ohjelma ja opetus ulkomailta.

Opetusalan uudistusohjelman arvioidaan muodostuvan vanhoillisen ja yksinvaltaisen kuningaskunnan suurimmaksi yhteiskunnallinen muutosvoimaksi tulevalla vuosikymmenellä. Sen avulla on tarkoitus nykyaikaistaa vanhanaikainen, tehoton ja huonoja vertailutuloksia tuottava opetusmalli “21.vuosisadalle”.

Hanke on sisäpoliittisesti herkkä, koska se vähentää uskonnon asemaa opetussisällössä ja lisää etenkin tyttöjen koulunkäyntimahdollisuuksia. Se saattaa osoittautua välineeksi, joka kasvattaa kansanvaltaa ja vähentää sukupuolten välistä epätasa-arvoa enemmän kuin useimmat näennäisdemokraattiset mutta puolitiehen jäävät poliittiset uudistukset.

Gustafsson: “Näitä kutsuja tulee tosi paljon”

Saudi-Arabia päätti jo viime syksynä nostaa Suomen Riadin suurtapahtuman valokeilaan. Suomi oli messujen teemamaa päihittettyään toisena vaihtoehtona olleen Yhdysvallat.

Riadissa olikin paikalla noin 70 suomalaista opetusalan viennin ammattilaista ja jokseenkin kaikki alalla toimivat suomalaiset yritykset ja laitokset. Suomen valtionhallintoa edusti opetusministeriön ylin virkamies, valtiosihteeri Tapio Kosunen.

Kuva Hannu Pesonen
Suomi oli Saudi-Arabian kansainvälisten opetusalan messujen teemamaa. Suomalaisyritysten yhteispaviljonki Riadissa oli kansainvälisten näytteilleasettajien osastoista selvästi suosituin. Kuva Hannu Pesonen.

Vain opetusministeri Jukka Gustafsson (sd) puuttui. Sekä sauditahot että suomalaisten yritysten edustajat ihmettelivät hänen poissaoloaan lukuisissa yksityisissä keskusteluissa.

“Matka ei valitettavasti ollut aikataulullisesti järjestettävissä. Sillä viikolla minulla oli perjantaina Brysselissä EU-koulutusneuvoston kokous. Siinä olisi tullut sellainen viikon mittainen henkinen poissaolo Suomessa ja työmaalta”, Gustafsson perustelee SK:lle päätöstään jättää kutsu käyttämättä.

“Myös hallituksen puolivälitarkastelu on lähellä ja opetus- ja kulttuuriministeriön pääluokissa on todella paljon asioita, joissa minulla on suuri intressi valvoa, että ne tulevat riittävästi huomioiduiksi. Tämä on tällaista jatkuvaa valintaa.”

Gustafsson myöntää olleensa tietoinen messujen merkityksestä Suomen opetusalan viennille sekä siitä, että hänen läsnäoloaan olisi toivottu.

“Totta kai, tapasin Saudi-Arabian varaopetusministerin Suomessa syksyllä. Mutta näitä kutsuja tulee tosi paljon. Ministeriin kohdistuu paljon odotuksia. Vierailua arvioitaessa syntyi käsitys, että  valtiosihteeri, joka on ikään kuin varaministeri, vastaisi myös järjestäjien tarpeisiin.”

“Jälkikäteen voi aina miettiä, olisiko pitänyt sinne lähteä, nämähän ovat palkitsevia matkoja, mutta en epäile lainkaan, etteikö valtiosihteeri olisi täyttänyt hyvin tätä tehtävää.”

Gustafsson on tässä kuussa kirjoittamassaan blogissa listannut kymmenen tärkeintä tavoitettaan opetusministerinä. Listalta ei löydy opetusalan vientiä – miksei?

“Yhtä hyvin se olisi voinut olla siinä, mutta teksti nyt ei ollut mikään tieteellinen artikkeli vaan intuitiivinen blogikirjoitus. Käytännön ajankäyttöäni ajatellen koulutusvienti varmasti on viiden tärkeimmän asian joukossa. Opetusministerivierailuja, vastavierailuja ja tapaamisia on ollut runsaasti, ja kyllä tässä Suomen lippua on pyritty pitämään korkealla.”

Suomi esillä Saudi-Arabian mediassa

Riadin messut ja saudien koulutusalan uudistusohjelma ovat käytännössä ensimmäinen todellinen mahdollisuus hyödyntää Suomen opetusalan kansainvälisesti hyvää mainetta koulutusviennissä. Saudi-Arabia on ilmoittanut erityisesti haluavansa juuri suomalaisia tuotteita, palveluja ja osaamista kaikilla mahdollisilla opetus- ja koulutusalan haaroilla.

Suomen messuosasto keräsikin selvästi enemmän vierailijoita ja julkista huomiota kuin muiden yli 20 maan osastot. Saudi-Arabian tiedotusvälineet nostivat myös tavan takaa esiin Suomen opetusalan kansainvälisissä vertailuissa saavuttamat kärkisijoitukset.

Suomalaisten aikataulutus ja menettelytapojen järkevyys lienee herättänyt saudihallinnossa huomattavaa ihmettelyä: ensin Suomen opetusministeri jätti saapumatta saudien tärkeimpänä vientitapahtumanaan pitämään tilaisuuteen, ja vain viikko sen jälkeen Katainen ja Stubb aikoivat saapua edistämään vientiä Saudi-Arabiaan.

“Jos opetusministerin toivotaan tulevan tänne, on epäluottamuslause, mikäli hän ei tule. Liekö niin, että Kataisen ja Stubbin matka vierailu peruttiin sen takia”, tiivistää kolme vuosikymmentä Lähi-idän vientimarkkinoilla toiminut Vahanen-yhtiöiden Lähi-idän aluejohtaja Stephan von Walzel.

Stubb: “Me mennään sitten sinne myöhemmin”

Miten paljon tulevan vienninedistämismatkanne tarkoitusta haittaa se, että sen pääkohteeksi kaavailtu Saudi-Arabia jää pois matkaohjelmasta, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb?

“Mulla on puolentoista vuoden aikana ollut noin 30 tällaista matkaa ja 500 yritystä mukana. Aina välillä ne menevät kuin Strömsössä, mutta toisinaan eivät. Onhan Saudi-Arabia toki tärkeä kohde, mutta me mennään sitten sinne myöhemmin, tänä tai ensi vuonna”, Stubb vastaa.

Miten on mahdollista, että puoli vuotta sitten sovitun Saudi-Arabian matkan isäntä kieltäytyykin yhtäkkiä ottamasta vieraita vastaan?

“Voi sitä en tiedä ollenkaan. Mä olen noin 120 vuorokautta vuodessa reissun päällä, ja muutamat onnistuvat ja toiset eivät. Olisikohan tässä ollut jotain kuningasperheen omaan matkaohjelmaan liittyvää”, Stubb miettii.

Stubb korostaa, että hän pitää ministerivetoisia valtuuskuntavierailuja Saudi-Arabian, Qatarin ja Arabiemiirikuntien liiton kaltaisiin maihin ehdottomasti oikeana tapana edistää vientiä.

“On erittäin tärkeää suomalaisille yrityksille, että valtio auttaa avaamaan ovia. 1990-luvulla syntyi illuusio että historia on loppu ja kaikki maat siirtyvät demokratiaan eikä näitä reissuja tarvita. Näin ei käynyt. Maailmassa on noin 220 valtiota, joista yhä noin puolet tiukasti valtiojohtoisia. Siksi tämänkaltaiset matkat ja niiden merkitys vain kasvavat, ja ainakin minulle ne ovat tämän homman suola.”

Diplomaattisuhteet vasta 1969

Saudi-Arabian ja Suomen diplomaattisuhteet eivät ole olleet itsestäänselvyys. Suomen sitkeistä ponnisteluista huolimatta Saudi-Arabia kieltäytyi kylmän sodan aikakaudella pitkään solmimasta kahdenvälisiä suhteita, koska määritteli Suomen neuvostoblokkiin kallellaan olevaksi sosialistimaaksi.

Diplomaattisuhteet solmittiin vasta yli kahden vuoden ankarien yritysten jälkeen vuonna 1969, tapahtumaketjun kirjannut ulkoasianministeriön tutkija ja tietokirjailija Jussi Pekkarinen on kertonut. Suomen ensimmänen suurlähettiläs Carolus Lassila tilitti tällöin urakkaa näin:

“Voidaan liioittelematta sanoa, että mikäli ei oteta lukuun niitä ongelmia, joita Suomella on ollut suhteissaan suurvaltoihin (tähän kuuluu tietenkin myös Saksan kysymys), on suhteiden järjestäminen Saudi-Arabian kanssa ollut Suomen diplomatian historian sitkein ongelma. Presidentti Paasikivestä lähtien lienee jokainen meillä vakuuttunut siitä, että historian tutkimisesta on hyötyä. Luulisin Saudi-Arabian tapauksenkin tarjoavan hyödyllistä mietiskelyn aihetta.”

Niin nytkin. Seuraukset eivät varmaankaan ole kohtalokkaita paraikaa laajalla rintamalla käynnistyvälle opetusalan viennille tai Suomen ja Saudi-Arabian kahdenvälisille hyville suhteille.

Silti tapahtumaketjulla tuhlattiin erinomainen mahdollisuus tukea suhteellisen vähällä vaivalla Suomen viennin monipuolistumista ja uusien vientiyritysten pääsyä keskimääräistä huomattavasti vaikeammin valloitettavalle markkinapaikalle.

Teksti Hannu Pesonen, Riad

Kuva Hannu Pesonen
Tietokoneet kaikille pienestä pitäen. Saudi-Arabia on käynnistänyt maailman kalleimman opetusalan uudistusohjelman, jonka toteuttamiseen se hakee suomalaisten alan osaajien tukea. Kuva Hannu Pesonen.