Lakkautettu Suomi: Näin katosi 4615 postia

Itella
Teksti
Petri Pöntinen

Postilla on enää 101 omaa myymälää. Luovutaanko viimeisistäkin?

Liikehuoneisto on jäänyt tyhjilleen Alajärvellä. Rakennuksen kulmalla nököttää postilaatikko. Kuva Aapo Huhta.

Vuonna 1970 posteja oli ennätysmäärä, 4716. Sotien jälkeen posti oli juurtunut lähipalveluksi. Uusi toimipiste oli perustettu jokaiseen kylään, jossa oli vähintään 200 asukasta.

Nyt postin omia myymälöitä on enää 101.

”Saksan ja Hollannin postit ovat ulkoistaneet konttorit”, kertoo johtaja Petri Aaltonen Itellasta.

”Meillä ei ole mitään suunnitelmia luopua kaikista myymälöistä.”

Täyden palvelun saa postin myymälöistä ja reilusta 800 asiamiespostista. Postin konttoreissa käy päivittäin 250-1000 asiakasta.

”Omien toimipisteidemme tavaravolyymit ovat niin suuria, että ne eivät mahdu kauppojen asiamiesposteihin”, Aaltonen sanoo.

Ani harva lähettää tai noutaa enää kirjatun kirjeen, sitä useampi verkkokaupasta tilatun paketin. Jo neljä viidestä postitoimipisteen lähetyksestä on tavara.

Posteja on jo niin vähän, että suurten kaupunkien myymälät ruuhkautuvat. Itella perustaa kiireen vilkkaa uutta verkostoa, 400:aa noutopistettä ja pakettiautomaattia kioskeihin ja marketteihin. Asiakkaiden toivotaan käyttävän niitä pakettien noutoon ja lähettämiseen.

Posti on aina ollut yhteiskunnallisten muutosten peili – ja intohimojen kohde.

Palveluverkko oli niin kauan tiheä, kun konttoreista sai Postipankin palveluja. Pankki toi rahat, posti hoitui ohessa. Kun pankkipalvelut päättyivät lopullisesti 2000-luvun taitteessa, kymmenessä vuodessa oli kadonnut parituhatta kannattamatonta postia.

Ratkaisuksi tulivat kauppojen ja huoltoasemien asiamiespostit. Ne olivat postille halvempi tapa ylläpitää verkostoa ja asiakkaille joustavampia pidempine aukioloaikoineen. Enimmillään asiamiesposteja on ollut yli tuhat, niidenkin määrä on vähentynyt. Vuonna 2011 katosi 51 asiamiespostia.

”Postipalveluja käytti 2-3 asiakasta päivässä”, Aaltonen perustelee lakkautuksia.

Vuosina 2000-2008 keskimääräinen matka lähimpään toimipisteeseen kasvoi 2,4 kilometristä 2,8 kilometriin, enemmän maaseudulla kuin kaupungeissa. Yhä vielä posti täyttää postiasetuksen velvoitteen: 82 prosentilla väestöstä saa olla enintään kolme kilometriä ja 97 prosentilla enintään kymmenen kilometriä lähimpään postiin, asiamiespostiin, noutopisteeseen tai automaatille.

Harvaan asutulla maaseudulla on 200 000 ihmistä, joille postinjakaja on myös postitoimisto. Jakaja tuo kirjeitä ja paketteja kotiin ja ottaa kirjeitä matkaan.

Lue myös Lakkautettu Suomi -sarjassa aiemmin julkaistut jutut


Lue ilmiöjuttu Lakkautettu maa palvelujen murroksesta SK 8/2013.