EU:ssa sekava pakolaispolitiikka: Ruotsi auttaa irakilaisia matkustamaan Suomeen

Ruotsilla on palautussopimus Irakin kanssa, Suomella ei.

irakilaiset
Teksti
Kukka Mäenpää

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Irakilaisia turvapaikanhakijoita on Suomessa monikymmenkertainen määrä verrattuna syyrialaisiin. Irakilaiset pyrkivät Suomeen, koska Ruotsissa he saisivat todennäköisemmin kielteisen turvapaikkapäätöksen.

”Ruotsilla on palautussopimus Irakin kanssa. He palauttavat henkilöt, joilla on Irakin passi. Ongelmana on se, ettei Suomi voi tehdä palautuksia, koska Irak ei ota Suomesta vastaan omia kansalaisiaan”, kertoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio.

Suomi on yrittänyt tehdä palautussopimusta Irakin kanssa, mutta neuvottelut ovat olleet tuloksettomia.

”Sopimusta on yritetty neuvotella jo kaksi hallituskautta sitten, mutta Irak ei ole ollut siihen valmis. Myös Afganistanin kanssa on neuvoteltu useita vuosia, mutta hankkeet eivät etene.”

Monilla mailla on erilaisia tulkintoja siitä, mitkä alueet ovat turvallisia ja mitkä eivät. Periaatteessa turvapaikoista pitäisi päättää kaikissa maissa YK:ssa ja EU:ssa sovittujen sääntöjen mukaisesti, mutta käytännössä sopimuksia tulkitaan kirjavasti.

”Esimerkiksi [Irakin pääkaupunki] Bagdad tulkitaan Suomessa turvattomaksi, joissakin maissa turvalliseksi. Voi olla, että Ruotsikin palauttaa joitakin Bagdadin vähemmistöjä ja etnisiä ryhmiä takaisin”, Vuorio sanoo.

 

Irakilaisten turvapaikanhakijoiden kiihtyvään kasvuun on voinut vaikuttaa myös se, että Ruotsin valtion rautatieyhtiö SJ on helpottanut turvapaikanhakijoiden matkustamista Suomeen.

SJ on muun muassa lopettanut henkilöllisyyspapereiden tarkistamisen lipuntarkistuksen yhteydessä.

”Haaparannan ja Tornion kautta tulee tällä hetkellä todella isoja määriä turvapaikanhakijoita. Suurin osa saapuneista on Irakin arabeja, somaleja ja afgaaneja”, kertoo Rovaniemen vastaanottokeskuksen Kemin toimipisteen apulaisjohtaja Pirkko Rytkönen.

”Viimeisten viikkojen ajan määrät ovat koko ajan nousseet. Osa heistä ei pysähdy Kemi–Tornio-alueelle vaan jatkaa esimerkiksi Ouluun ja Etelä-Suomeen.”

Arvion mukaan Haaparannasta Suomen puolelle saapuu päivittäin jopa 300 turvapaikanhakijaa. Rikoskomisario Jan Fordell Lapin poliisilaitokselta kertoo, että syyskuussa heidän alueelleen on saapunut jo nyt lähes 300 turvapaikanhakijaa, kun koko elokuussa heitä oli 400.

 

Myös somalialaisia saapuu Suomeen runsaasti. Tänä vuonna heitä on saapunut jo 1400. Suomessa houkuttelee tänne muodostunut valmis somaliyhteisö mutta myös se, että täältä saa varmemmin suojelua.

”Etelä- ja Keski-Somalia sekä Mogadishun alueelta tulleille annetaan vähintään toissijaista suojelua hallinto-oikeuskäytännön mukaisesti”, Jorma Vuorio toteaa.

”Eri mailla on erilaisia käytäntöjä. On maita, jotka katsovat, että Somalia on jo niin paljon rauhoittunut, ettei somalialaisille myönnetä suojelua.”

Vuorio toivoo, että palautussopimuksia alettaisiin neuvotella EU-tasolla.

”EU:lla on palautussopimuksia usean maan kanssa ja se on painottanut, että palautukset täytyy panna toimeen tehokkaasti.”

EU:lla on tavoitteena määritellä turvalliset lähtömaat, jotta turvapaikkahakemusten käsittely yhtenäistyisi.