Ranska haluaa panna EU:n laajenemisen pelisäännöt uusiksi: jäseneksi askel kerrallaan, etuja jo matkan varrella

Nykyisin maa hyväksytään EU-jäseneksi kertarysäyksellä, kun se ensin täyttää kaikki jäsenyysehdot.

EU-jäsenyys
Teksti
Mika Horelli

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ranska ehdottaa uudistusta mentelmään, jolla EU hyväksyy uusia jäseniä. Unioniin hinkuvien maiden olisi jatkossa läpäistävä seitsemänportainen prosessi, jossa ne saavuttaisivat jäsenen aseman vaihe vaiheelta. Kullakin askelmalla kandidaatti pääsisi osaksi EU-yhteistyötä kyseisellä osa-alueella.

Seitsemän askelta olisivat oikeusvaltioperiaatteiden ja kansalaisten perusoikeuksien takaaminen, koulutuksen ja tutkimuksen integroiminen EU-standardeihin, työntekijöiden oikeuksien ja sosiaalipalvelujen harmonisoiminen EU:n standardien kanssa, talouden yhteensovittaminen EU:n kanssa, liittyminen yhteismarkkinoihin ja yhteiseen maa- ja kalatalouspolitiikkaan sekä liittyminen EU:n yhteiseen ulkopolitiikkaan.

Ranskan hallitus esitteli suunnitelmaansa EU-maiden diplomaateille perjantaina 15. marraskuuta, jolloin tieto siitä vuosi myös julkisuuteen.

 

Toistaiseksi suunnitelma on vielä epävirallinen, mutta toteutuessaan se mullistaisi EU-jäsenyysmenettelyn.

Nykymallissa EU-jäsenkandidaatin on täytettävä 35-kohtainen jäsenyysehtojen lista, niin sanotut Kööpenhaminan kriteerit. Tämän jälkeen tarvitaan vielä kaikkien jäsenmaiden yksimielinen päätös.

Käytännössä jäseneksi pyrkivät maat muuttavat lainsäädäntöään ja mukautuvat EU:n vaatimuksiin jo jäsenyysneuvotteluiden aikana. Jäsenyyden eduista ne kuitenkin pääsevät nauttivaan vasta kun ovat täyttäneet kaikki jäsenyysehdot.

Nykymalli on omiaan herättämään pahaa verta tilanteissa, joissa jäsenyysneuvottelut pitkittyvät tai muuten mutkistuvat.

Tuore esimerkki saatiin lokakuussa, jolloin Ranska yhdessä Tanskan ja Alankomaiden kanssa torppasi jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Kaksikosta Pohjois-Makedonia on jättänyt jäsenhakemuksensa jo vuonna 2005 ja ehtinyt tehdä jo lukuisia toimia täyttääkseen jäsenehdot.

Ranskan esittämä malli tarjoaisi selkeän porkkanan valtioille, jotka täyttävät vasta osan EU-jäsenyyden ehdoista. Ehdotusta on ehditty jo myös kritisoida. Vastustajien mukaan Ranska haluaa todellisuudessa vain hankaloittaa EU:n laajenemista.

 

Ranskan on tarkoitus esitellä ehdotuksensa virallisesti uudelle Ursula von der Leyenin johtamalle komissiolle tammikuussa 2020.

Politico-lehden tietojen mukaan malli olisi toistaiseksi saanut alustavaa vihreää valoa Alankomaista, Saksasta ja Tanskasta.

Laajentumissääntöjen muuttaminen edellyttää kuitenkin kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää.

Olivatpa unionin laajenemisen pelisäännöt mitkä hyvänsä, EU-maat haluavat ennen kaikkea välttää vuoden 2007 tilanteen toistumisen. Tuolloin Bulgaria ja Romania hyväksyttiin EU:n jäseniksi ennen kuin ne olivat siihen kaikilta osin valmiita.