Bulgaria paransi tapojaan ja vapautuu EU:n korruptioseurannasta, taantunut Romania jää yksin tarkkailuluokalle

Romanian valtapuolue on yrittänyt ajaa läpi muun muassa lakimuutoksia, joilla olisi laillistettu osa lahjonnasta ja merkittävästi lievennetty korruptiosta tuomittujen poliitikkojen rangaistuksia.

Bulgaria
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unionin komissio lopettaa korruption kitkemistä tarkkailevan yhteistyö- ja seurantamekanismin CVM:n Bulgarian osalta, mutta Romania jää edelleen tarkkailuluokalle. Tarkkailu on jatkunut jo toista vuosikymmentä.

Kun Bulgaria ja Romania hyväksyttiin EU:n jäseniksi vuonna 2007, Brysselissä tiedettiin hyvin, että maiden yhteiskunnat eivät vielä täytä EU:n länsimaisille oikeusvaltioille asettamia kriteerejä. Sekä Sofia että Bukarest tunnettiin kaupunkeina, joissa rehottivat kommunismin romahduksen perintönä syntynyt varjoyhteiskunta ja järjestäytynyt rikollisuus. Poliittisia päätöksiä ostettiin lähes avoimesti.

Poliittinen paine unionin laajentumiseen kuitenkin voitti, ja maat hyväksyttiin Euroopan unioniin. Samalla niiden oli kuitenkin jäsenyyden ehtona hyväksyttävä, että molemmat pantiin vuonna CVM-tarkkailuun sen suhteen, kuinka hyvin ne pystyvät jatkossa sitoutumaan oikeusvaltioperiaatteisiin. Käytännössä tämä tarkoitti korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemistä.

Tiistaina 22. lokakuuta 2019 EU:n komissio suositteli, että Bulgarian osalta CVM lopetetaan mutta Romanian osalta se jatkuu. Komission mukaan Bulgaria on kyennyt riittävän hyvin suitsimaan maan lahjontakulttuuria ja kitkemään järjestäytyneen rikollisuuden toimintaedellytyksiä.