EU-maat torppasivat Länsi-Balkanin kaksikon jäsenyysneuvottelut – Macronille haukut: Venäjä ja Kiina kyttäväät jo rannalle jääneitä

Erityisesti Ranska asettui vastustamaan Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenyysneuvotteluiden aloittamista.

Albania
Teksti
Mika Horelli

EU-maat päättivät huippukokouksessaan 17. lokakuuta torpata virallisten jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa.

Enemmistö jäsenmaista olisi kannattanut neuvotteluiden aloittamista. EU:n laajeneminen vaatii kuitenkin jäsenmaiden yksimielisen hyväksynnän. Niinpä Hollannin, Tanskan ja Ranskan vastustus riitti pysäyttämään neuvottelut.

Erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macron otti jyrkän kannan.

Hänen mukaansa uusia jäsenyysneuvotteluja ei voi aloittaa ennen kuin EU on kyennyt uudistamaan omaa vanhentunutta päätöksentekomenettelyään vastaamaan edes nykyisten 28 (brexitin jälkeen 27) jäsenmaan tarpeita.

EU ei Macronin mukaan kestäisi uusien, taloudellisesti heikkojen jäsenmaiden mukanaan tuomaa riskiä toistuvista finanssikriiseistä. Vaikka sekä Albania että erityisesti Pohjois-Makedonia ovat edistyneet EU:n asettamien ennakkoehtojen saavuttamisessa erittäin lupaavasti, tämä ei Ranskan mukaan vielä riitä.