Kovia väitteitä Eurooppa-päivänä: "Saksa taittoi EMU-moraalin"

Eurooppa-päivä
Eurooppa-päivää vietettiin sateisessa säässä Helsingin Esplanadin puistossa perjantaina 7. toukokuuta. Eurooppanuorten kojulla sai yrittää Euroopan komission kaatamista tennispallolla. Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva.

”Höpöpuhetta, että Kreikka pääsi huijaamalla talous- ja rahaliittoon (EMU) vuonna 2001. Kreikka alkoi väärentää lukujaan vasta jäsenyyden toteutumisen jälkeen”, uskoi Eurooppa-päivän juhlinnan keskellä Vihreiden kansanedustaja Kirsi Ojansuu. Hän oli eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsenenä saanut asiasta juuri tietoja.

”Mutta on muistettava, että se oli Saksa, joka ensimmäisenä rikkoi EMU:n sääntöjä. Saksa taittoi EMU:n moraalin”, Ojansuu puuskahti.

Totta: Saksa on rikkonut EMU-sääntöjä ylittämällä yli kolmena vuotena peräkkäin EMU:n salliman budjettialijäämän eli kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. EU ei siitä ole Saksaa rankaissut.

Saksa ja Ranska ovat euron ”isiä”: Ranska hyväksyi Saksan yhdistymisen kunhan vahva D-markka vaihdetaan yhteisvaluutta euroon – ja niin tapahtui.

Kreikan luvut kauan tiedossa

”Tiukempaa pankkivalvontaa”, kaipasi puolestaan Helsingin Esplanadilla eurojuhlissa sateessa värjöttelevä keskustameppi Anneli Jäätteenmäki.

Myös Jäätteenmäki ihmettelee Kreikan uimista EU:n ilmeisen isosilmäisten valvontaverkkojen läpi vuosien ajan.

Hän kertoo olleensa hyvin tietoinen Kreikan talouden lukuongelmista jo ennen meppiaikaa Suomen Pankin pankkivaltuusmiehenä 2000-luvun alussa.

”Seuraavan hallituksen on nostettava talous Suomen Eurooppa-politiikan kärkeen”, Jäätteenmäki opasti.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok) ei jaksanut enää hillitä itseään, kun suomalainen EU-eliitti suojautui sateelta Euroopan parlamentin ja komission kutsuille Eurooppa-talolle.

”Onhan tämä törkeää, että rahaliittoon kuulumattomat Ruotsi, Tanska ja Britannia eivät ole solidaarisesti mukana muiden EU-maiden kanssa tukemassa Kreikkaa, vaan tekevät sen IMF:n kautta”, Salolainen ärähteli.

”Lissabonin sopimuksessa on jäsenmaita velvoittava solidaarisuuslauseke, jolla tarkoitetaan puolustusta, mutta kyllä sen pitää koskea myös muita alueita. Kaikkien on oltava samassa rintamassa”, Salolainen heitti Tukholmaan.

”On sovittava niin tiukoista sanktioista, kuten EU-tukien menettämisestä, että yhteisen EU:n huijaaminen loppuu.”

Olli Rehnistä EU:n kirosana?

Kreikan erottamista tai EMU:n hajottamista ”Välimeren” ja ”pohjoisen” EMU:un ei kukaan nimekäs EU-vaikuttaja eurojuhlissa kannattanut.

”Mutta jos olemme samassa rahaliitossa, miksei jäsenmaiden tilikirjoja voida avata?” kysyi Ojansuu.

Samaa kysyivät muutkin EU-viisaat ja vastasivat, että on avattava.

Kokeneen suomalaisen EU-väen yksimielisyys kertonee, että EU-maiden keskinäinen talouskuri sekä pankki- ja reaalitalouden valvonta tiukkenee uusilla säännöillä jo lähitulevaisuudessa.

Olli Rehnistä taitaakin tulla EU:ssa kirosana”, murahti ulkoministeriön EU-virkamies suomalaisesta talous- ja rahakomissaarista.