Kittilä erotti kunnanjohtajan – ”Eiköhän tämä päätös kaadu valittamalla”

Anna Mäkelä uskoo, että erottamiset eivät kunnassa lopu häneen.

Kittilä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kittilän kunnanvaltuusto erotti maanantaina 17. marraskuuta kunnanjohtaja Anna Mäkelän äänin 234. Erottaminen astui voimaan välittömästi.

Tilapäinen valiokunta esitti valtuustolle kunnanjohtajan erottamista luottamuksen menettämisen perusteella.

Suomen Kuvalehti tavoitti tiistaina kunnanvaltuutettu Mika Kuuselan (kesk), joka esitti valtuustossa Mäkelän erottamisen saattamista voimaan välittömästi.

SK olisi kysynyt Kuuselan näkemystä siihen, että kunnanjohtajaa ei ole lainkaan kuultu lopullisesta raportista.

Kuusela ei halunnut kommentoida asiaa. Hän päätti puhelun pikaisesti.

Valtuuston maanantaisessa kokouksessa puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas) teki vastaesityksen, jonka puolesta äänestivät Hille Kuusisto (kok), Helena Huikuri-Kujala (vas) ja Lasse Lompolo (vas) Yrityksen itsensä lisäksi.

Yritys korosti, että kunnanjohtaja Anna Mäkelää ei pitäisi erottaa laittomasti. Hän varoitti päättäjiä tekemästä päätöksiä sellaisessa asiassa, joka on mahdollisesti osa keskusrikospoliisin esitutkintaa.

”Kun esitutkinta ei ole vielä edennyt siihen vaiheeseen, että tiedettäisiin, mitä rikosnimikkeitä ja missä ominaisuudessa esitutkinta koskee, kunnanhallituksen ja tilapäisen valiokunnan jäsenten asema epäluottamuksen ja sen syiden selvittäjänä on kyseenalainen”, Yritys sanoi.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että päätöksen valmisteluun sen eri vaiheissa on osallistunut esteellisiä henkilöitä.

”Kunnan päättäjät ottavat suuren henkilökohtaisen riskin jatkaessaan toimia, joiden rikosoikeudellinen arviointi on kesken. Kunta ei voi korvata mahdollisesta laittomasta irtisanomisesta aiheutuneita vahinkoja, jos vahinko katsotaan rikoksen perusteella aiheutetuksi.”

Yrityksen varoituksista huolimatta valtuusto erotti kunnanjohtajan murskaluvuin.

Koko erottamisprosessin ajan kunnanjohtajan erottamista vastustanut Hille Kuusisto vaati valtuustossa kunnanhallituksen erottamista.

”Olen jättänyt aloitteen 21. lokakuuta tilapäisen valiokunnan asettamiseksi kunnanhallituksen erottamiseksi. Kunnanhallitus on kuluneen vuoden aikana systemaattisesti ajanut laitonta erottamista kaikin mahdollisin tavoin”, Kuusisto latasi.

”Olen edelleen sitä mieltä, että kunnan päätöksenteon muuttamiseksi laillisuuden piiriin kunnanhallituksen jäsenten tulee vaihtua, ei kunnanjohtajan”, hän sanoi.

 

Inkeri Yritys kertoo valittavansa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kunnanjohtajan laittomasta erottamisesta.

”Erottamiselle ei ole ensimmäistäkään laillista perustetta. Lopullisesta raportista kuulematta jättäminen on niin vakava muotovirhe, että eiköhän tämä päätös kaadu valittamalla.”

Suomen Kuvalehti kertoi maanantaina, että lainoppineet arvioivat erottamisen kaatuvan hallinto-oikeudessa yksinomaan jo muotovirheen vuoksi, koska kunnanjohtajaa ei ollut kuultu lopullisesta raportista.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus saa tutkittavakseen Anna Mäkelän erottamisesta tehtävät valitukset.

Inkeri Yritys sanoo nyt pelkäävänsä, että viime maanantaina valtuustossa tehtiin juuri sellainen päätös, josta saattaa syntyä päätökseen osallistuneille oikeudellisia seuraamuksia ja henkilökohtaisia korvausvastuita.

 

Anna Mäkelä osasi odottaa erottamistaan. Valtuuston päätös ei häntä yllättänyt.

Mäkelä on koko erottamisprosessinsa ajan vakuuttanut, että erottamisen syy on tutkintapyyntö, jonka hän teki kuntakonsernin virkavastuullisena johtajana hissiyhtiö Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtaja Jouni Palosaaresta.

Virkavastuulla tehty tutkintapyyntö ei ole kuitenkaan peruste erottaa kunnanjohtajaa.

”Valitan päätöksestä hallinto-oikeuteen, koska ketään ei saa erottaa laittomasti. Ei minuakaan”, Mäkelä vahvistaa.

Mäkelän mukaan kuntapäättäjät ovat viime vuoden aikana ajaneet Kittilän kunnan täydelliseen sekasortoon. Kunnanvirastolla pelätään jo päättäjien jatkotoimia.

”Valtuustopäivänä jotkut päättäjät olivat sanoneet, että erottamiset eivät suinkaan lopu tähän. Puhdistuksia on odotettavissa siis lisää.”