Iso potku-uhka ruotsinkielisessä mediassa - Samaan aikaan johto pohti Nizzassa miljooniensa käyttöä

Sijoitustoiminnan onnistuminen on ratkaisevan tärkeää, kertoo KSF Median hallituksen puheenjohtaja.

Suomen ruotsinkielisen kulttuurin edistämiseen perustettu Föreningen Konstsamfundetin sijoitusneuvosto teki matkan puolisoidensa kanssa Ranskan Nizzaan samaan aikaan, kun yhdistyksen omistama KSF Media käy läpi isoja yt-neuvotteluita.

Konstsamfundetin toimitusjohtaja ja ruotsinkielisiä sanomalehtiä julkaisevan KSF Median hallituksen puheenjohtaja Kaj-Gustaf Bergh kertoo Suomen Kuvalehdelle sähköpostitse, että Konstsamfundetin sijoitusneuvosto on vapaaehtoisvoimin toimiva ”neuvoa-antava elin”.

”Sijoitusneuvosto aloitti toimintansa syksyllä 2009, kun Konstsamfundetin sijoitussalkku perustettiin. Salkun arvo oli perustamishetkellä 78,5 miljoonaa euroa, ja neuvoston arvokkailla neuvoilla ja tuella olemme kasvattaneet sijoitusvarallisuuttamme tuntuvasti”, Bergh vastaa.

Berghin mukaan sijoitustoiminnan tuotoilla yhdistys on tukenut suomenruotsalaista kulttuuria, mediaa ja yleishyödyllistä toimintaa noin 25 miljoonalla eurolla. Lisäksi sijoitusten arvonnousulla yhdistys on pystynyt rahoittamaan uuden Amos Rex-museon rakentamisen.

”Sijoitustoiminnan onnistuminen on siis ratkaisevan tärkeää”, Bergh kirjoittaa.

 

KSF Median noin 200 työntekijästä irtisanomisuhan alla on 63 työntekijää. KSF Mediaan kuuluu muun muassa Hufvudstadsbladet ja joukko pienempiä lehtiä.

Yt-neuvottelut alkoivat vappuna. Mediatalon henkilökunta on tyrmistynyt jättimäisistä irtisanomissuunnitelmista. Työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan vastalauseena yt-neuvotteluille.

KSF Median johdon mukaan syy rajuihin yt-neuvotteluihin on yhtiön tappiollinen toiminta. Viime vuonna tappiota kirjattiin lähes seitsemän miljoonaa euroa ja tänä vuonna tappion odotetaan kasvavan.

Tappioista ja yrityksen tilanteesta johtuen Suomen Kuvalehti kysyi Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Berghiltä, onko Nizzan matka ja toiminta tyylikästä ottaen huomioon yt:t ja sen, että liiketoiminnassa on ongelmia ja kolmannes työntekijöistä on potku-uhan alla.

Bergh ei vastannut suoraan kysymykseen, mutta selittää matkan tarkoitusta.

”Sijoitusneuvosto kokoontui strategiakokoukseen Nizzassa toukokuussa 2016, samoin kuin vuonna 2012. Neuvosto koostuu seitsemästä henkilöstä, joista yksi asuu Nizzassa. Kokouksessa käsiteltiin talouden tilannetta, sijoitustoiminnan edellytyksiä ja tulevaisuutta sekä määriteltiin Konstsamfundetin uusi sijoitusstrategia.”

”Sijoitusneuvoston jäsenten matka- ja majoituskulut maksettiin, mutta heidän mukana olleet puolisonsa vastaavat omista kustannuksistaan, kuten vuonna 2012. Seitsemännestä jäsenestä ei muodostunut matka- tai majoituskustannuksia, koska hän asuu Nizzassa”, Berh kirjoittaa sähköpostitse.

Suomen Kuvalehti pyysi tarkentamaan, onko toiminta tyylikästä yt-neuvottelut huomioonottaen. Bergh tyytyi vastaaman, että yhdistys on vastannut SK:n esittämiin kysymyksiin.

 

Kaj-Gustav Bergh on hallitusammattilainen. Hän istuu muun muassa Spondan, Wärtsilän, Ramirentin ja Stockmannin hallituksissa.

Yt-neuvotteluiden alettua Bergh antoi haastattelun Suomen Tietotoimisto STT:lle. Hän vakuutti haastattelussa, että laadukasta ruotsinkielistä sisältöä pystytään tuottamaan Suomessa myös tulevaisuudessa.

”Sillä on oltava arvoa, mitä me teemme. Ja arvoa mitataan niillä, jotka käyttävät sisältöjämme. Konstsamfundetin resurssit eivät ole loputtomia”, Bergh sanoi STT:lle.

Irtisanomisien lisäksi KSF Media aikoo lopettaa Vantaalla sijaitsevan lehtipainonsa. Myös Västra Nyland ja Östnyland -sanomalehtien ilmestyminen harvenee kahteen kertaan viikossa.

Konstsamfundet on vuonna 1940 perustettu yhdistys. Sen perustaja oli vuorineuvos Amos Anderson. KSF Media aloitti toimintansa vuoden 2008 alusta.